Азиатският подход към изменението на климата ще бъде "катастрофален" за

...
Азиатският подход към изменението на климата ще бъде "катастрофален" за
Коментари Харесай

Икономисти: Изменението на климата ще е катастрофално за Азия


Азиатският метод към изменението на климата ще бъде "катастрофален" за континента. Причината е, че мощният стопански напредък подкрепя оправянето с бедността, само че нанесе огромни вреди върху околната среда, излиза наяве от отчет на Азиатската банка за развиване.

Според специалистите, продължаващата взаимозависимост от изкопаеми горива ще покаже, че най-гъсто обитаемият район в света е изправен пред неспиращи топлинни талази, повишение на морското ниво и изменящи се модели на преваляванията. Тези признаци, въпреки това, унищожават екосистемата, повреждат хранителната продукция и биха могли да доведат до апетит, избухващ във военни спорове.

"Изменението на климата има способността да обезсмисли напредъка в развиването от последните десетилетия, водейки след себе си големи стопански загуби ”, настояват от основаната в Манила банка.

Според някои проучвания, до края на века елементи от континента ще записват междинни температури до 8 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища.

"Стандартният сюжет ще докара до пагубно влияние върху климата за хората от Азия, изключително за бедните и уязвими групи от населението", споделят икономистите.

Очаква се край Азия морското ниво да се усили с 1,4 метра в границите на този век, което е съвсем два пъти по-голямо от предстоящото при подписването на Парижкото съглашение за климата от 2015 година, и ще докара по-разрушителни циклони.

В този сюжет на отчета се споделя, че системите от коралови рифове в района ще се срутен от всеобщото избелване с тежки последствия за рибарството и туризма. Топенето на азиатските ледници би предизвикало наводнения и дефицит на вода, засягайки селското стопанство и увеличавайки зависимостта от преваляванията, които да задоволят потребностите от вода. Въздействието на тези промени върху достъпа до сила и естествени запаси са евентуални аргументи за спор.

Проучването планува повече смъртни случаи, свързани с топлината, на близо 52 000 възрастни хора в района всяка година до 2050 година, съвсем 8 000 повече смъртни случаи при диария в Южна Азия и още към 10 000 смъртни случая на малария и денга на източния материк.

Глобалните стопански връзки в Азия значат, че рисковите климатични събития могат да разрушат веригите за доставки освен в района, само че и в останалата част на света.

Въпреки зашеметяващия стопански напредък, който демонстрира, че приходите на азиатските жители на глава от популацията са се нараснали 10 пъти през последните 25 години, ще останат повече небогати хора в света. Това, дружно с обстоятелството, че огромна част от популацията населява ниски крайбрежия, ще направи най-големия континент в света "особено уязвим".

Мианмар, Филипините, Бангладеш, Виетнам, Пакистан и Тайланд са измежду първите 10 страни в света, които са най-силно наранени от рисковите климатични събития.

Азиатската банка за развиване даде обещание през 2015 година да удвои своите вложения в грижа за околната среда с до 6 милиарда $ до 2020 година, в това число отделяйки и 2 милиарда $, с които да помогне на страните в района да се пренасочат към възобновима сила. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР