Азиатските борсови индекси отчитат повишения в четвъртък, като последваха възстановяването

...
Азиатските борсови индекси отчитат повишения в четвъртък, като последваха възстановяването
Коментари Харесай

Азиатските борсови индекси прекъснаха негативната си серия

Азиатските борсови показатели регистрират покачвания в четвъртък, като последваха възобновяване на Уолстрийт късно нощес. Възходът на $, най-малко краткотрайно, спря, само че опасенията по отношение на възходящите лихвени проценти и задаващата се криза резервират вероятностите пред финансовите пазари относително мрачни.

Акциите в Япония, Китай и Югоизточна Азия възвърнаха част от изгубените позиции по-рано през седмицата. Bank of England се намеси на пазарите на облигации, с цел да предотврати финансов срив в страната, което също оказа поддръжка на цените на активите с закрепена рентабилност.

Индексите, които включват преобладаващо софтуерни компании, включително Hang Seng в Хонконг и KOSPI в Южна Корея, бяха измежду най-добре представилите се през днешния ден, като прибавиха по над 1% по отношение на вчерашните си равнища.

Индексите на Уолстрийт също бяха подкрепени от софтуерните компании, защото доходността на $ и тази на държавните облигации се отдръпнаха от достигнатите през последните дни върхове. Но все пак софтуерният бранш остава най-тежко обиден от възходящите лихвени проценти тази година.

Очаква се централните банки по целия свят да продължат да покачват лихвите, защото се борят с ускоряващата се инфлация. Страховете от евентуална криза също държат вложителите нащрек.

Ръстът на лихвите в Съединени американски щати оказва огромно въздействие върху азиатските пазари тази година, като се чака натискът да продължи и през идващите месеци. Множество чиновници на Федералния запас дадоха сигнали тази седмица, че централната банка ще продължи нападателно да стяга паричната си политика.

Но Фед не е самичък в тази своя задача. Европейската централна банка неотдавна увеличи лихвените проценти и алармира за нови покачвания, до момента в който се стреми да възстановява паричната си политика. Очаква се и централната банка на Англия да увеличи внезапно лихвите, с цел да поддържа паунда, който потъна до рекордно ниски равнища тази седмица.

В Азия индийският борсов показател Nifty 50 се увеличи с 0.6% преди предстоящото нарастване на лихвения % от централната банка в петък. Институцията също се бори с възходящата инфлация в страната и потъващата рупия.

Китайският показател CSI 300 се увеличи с 0.5%, подсилен от спомагателните ограничения за стимулиране от страна на държавното управление в Пекин. Страната разпредели към 300 милиарда юана (42 милиарда долара) за инфраструктурни планове посредством три държавни банки, в опит да подтиква икономическия напредък.

На стоковите пазари тази заран петролът регистрира спад след вчерашните покачвания. Фючърсите на американския лек недопечен нефт губят към % до равнище от 81.31 $ за барел, а сортът брент се намалява с 0.9 на 100 до 87.20 $ за барел.

Златото също бележи спад с малко над 1% до равнище от 1652 $ за тройунция. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР