Азиатските акции последваха Уолстрийт нагоре днес, а доларът се търгува

...
Азиатските акции последваха Уолстрийт нагоре днес, а доларът се търгува
Коментари Харесай

Азиатските акции поскъпнаха до триседмични върхове, доларът поевтинява

Азиатските акции последваха Уолстрийт нагоре през днешния ден, а доларът се търгува покрай петседмични дъна, откакто вложителите залагаха на закъснение на темпа на стягане на паричната политика на Съединени американски щати, въпреки и след внезапни покачвания на лихвените проценти през юни и юли.

За подобряването на пазарните настройки оказа помощ и новината, че управляващите в Шанхай ще анулират доста от изискванията, с цел да може фирмите да възобновят активността си от сряда, облекчавайки локдауна в града, който стартира преди два месеца.

Удълженият уикенд в Съединени американски щати може да ограничи размерите на търговия преди края на месеца, само че все пак азиатско-тихоокеанският показател на MSCI нараства с 1.2% до триседмичен връх.

Японският Nikkei се увеличи с 2.0%, а южнокорейският KOSPI записа растеж от 1.2%. Индексът на китайските сини чипове CSI300 се увеличи с 0.8%.

Фючърсите на Nasdaq нарастват с 0.8%, откакто показателят се увеличи с 6.8% предходната седмица, до момента в който тези на S&P 500 регистрират растеж от 0.5%, откакто показателят записа най-хубавата си седмица от началото на годината с покачване от 6.6%.

Фючърсите на показателя EUROSTOXX 50 през днешния ден нарастват с 0.6%, а тези на FTSE регистрират покачване от 0.1%.

Инвеститорите се концентрираха върху индикациите, че откакто вдигне лихвите нападателно в идващите два месеца, Федералният запас на Съединени американски щати може да забави темпа на стягане на паричната си политика.

Самата възможност за не толкоз нападателно покачване на лихвите беше задоволителна, с цел да оскъпи щатските държавни облигации, като доходността по 10-годишните бумаги беше на равнище малко над шестмесечното дъно при 2.74%. За съпоставяне, доходността доближи връх от 3.203% на 9 май.

По-стабилните пазарни настройки доведоха до поевтиняване на $ и йената, до момента в който еврото беше подкрепено от изявления на представители на Европейската централна банка (ЕЦБ), които разискват покачване на лихвите още през юли.

Тази седмица се чакат значими данни за щатската стопанска система, като измежду тях са тези за производството на Института за ръководство на доставките (ISM), както и за неселскостопанската претовареност през май, осведоми Ройтерс.

Прогнозите са, че щатската стопанска система е основала 320 000 нови работни места, което би било намаляване, спрямо април, а равнището на безработица е 3.5%.

Еврото резервира позиции при 1.0746 по отношение на $, откакто нарастна с 1.6% предходната седмица до 1.0764. Доларовият показател беше на равнище от 101.50, откакто изгуби 1.3% предходната седмица, понижавайки се до петседмично дъно от 101.43.

Доларът поевтинява по отношение на йената до 126.

Отстъплението при щатската валута оказа помощ на златото да се отдалечи от достигнатите в последно време дъна, като металът се търгуваше на цена от 1 850 $ за тройунция.

Цените на петрола получават поддръжка от упованията за по-голямо търсене с началото на летния сезон в Съединени американски щати и на фона на договарянията в Европа за налагането на възбрана на вноса на съветски нефт.

Европейски Съюз не съумя през вчерашния ден да реализира съглашение за налагането на ембарго над съветския нефт, само че дипломатите ще се опитат да реализират напредък преди плануваната за през днешния ден и на следващия ден среща на върха.

Брентът нараства с 1.07 $ до 120.50 $ за барел, до момента в който щатският лек недопечен нефт (WTI) регистрира покачвания от 1.29 в цената до 116.36 $ за барел.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР