Азиатските акции поевтиняват днес, а доларът продължава да поскъпва на

...
Азиатските акции поевтиняват днес, а доларът продължава да поскъпва на
Коментари Харесай

Петролът поевтинява, доларът продължава да поскъпва в началото на седмицата

Азиатските акции поевтиняват през днешния ден, а доларът продължава да нараства на фона на опасенията по отношение на международния стопански напредък, защото множеството централни банки не престават да подвигат лихвите. В същото време леко намаляване на лихвите от страна на Китай само очерта проблемите на имотния пазар в страната.

Председателят на Федералния запас на Съединени американски щати Джеръм Пауъл ще приказва по време на годишния симпозиум на централната банка на Съединени американски щати в Джаксън Хол, Уайоминг, по-късно през седмица, като има заплаха той да не отговори на упованията на вложителите за намаляване на политиката във връзка с нарастването на лихвите.

" Очакваме увещание, че е належащо в допълнение стягане на паричната политика и че към момента следва да се реализира прогрес във връзка с инфлацията, само че не чакаме поемането на съответен ангажимент по отношение на лихвите за септември, " споделя пред Ройтерс Ян Неврузи, анализатор в NatWest Markets.

Очакванията на пазарите са за нови покачвания на лихвите през септември, като единственият въпрос е дали то ще бъде с 50 или 75 базисни пункта, а лихвите като цяло се чака да доближат 3.5% - 3.75% до края на годината.

Проучване на Ройтерс измежду икономисти демонстрира, че Фед ще вдигне лихвите с 50 базисни пункта през септември.

Изключение от наклонността за стягане на паричната политика е Китай, където през днешния ден централната банка намали някои основни лихвени проценти с сред 5 и 15 базисни пункта в опит да поддържа забавящата се стопанска система и изпитващия усложнения заможен бранш.

Опасенията по отношение на положението на китайската стопанска система обезцениха юана до 23-месечно дъно и сложиха под напън акциите в района.

Азиатско-тихоокеанският показател на MSCI се намали с 0.7%, до момента в който показателят на китайските сини чипове CSI300 губи 0.1%.

Южнокорейският KOSPI отстъпва с 0.7%, а японският Nikkei се намали с 0.6%, макар че получи поддръжка от обрата при йената напоследък.

Фючърсите на показателя EUROSTOXX 50 регистрират намаляване от 0.3%, а тези на FTSE също са на негативна територия.

Фючърсите на щатския показател S&P 500 губят 0.4%, а тези на софтуерния Nasdaq отстъпват с 0.5%. S&P 500 неведнъж не съумя да преодолее 200-дневната си пълзяща междинна стойност при 4 320 пункта и завърши предходната семдица с намаляване от 1.2%.

Доходността по щатските 10-годишни държавни облигации набъбна с 14 базисни пункта през предходната седмица и за последно бе на равнище от 2.99%.

Несигурността на пазарите в международен мащаб докара до поддръжка за $ като най-ликвидната валута леговище. Доларовият показател е на равнище от 108.22, откакто предходната седмица скочи с 2.3% отчитайки най-хубавото си показване от април 2020 година

Доларът през днешния ден резервира позиции по отношение на йената при 137.27, откакто нарастна с 2.5% предходната седмица, до момента в който еврото изпитва усложнения при 1.0028 спря щатската валута, откакто поевтиня с 2.2% предходната седмица.

Поскъпването на $ е проблем за златото, което се търгува на цена от 1 746 $ за тройунция.

Цените на петрола също са сложени под напън, на фона на опасенията по отношение на търсенето в международен мащаб и скъпия $.

Брентът поевтинява с 1.23 $ до 95.49 $ за барел, до момента в който цената на щатския лек недопечен нефт (WTI) отстъпва с 99 цента до 89.78 $ за барел.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР