Азербайджанската газова компания SOCAR започва детайлно технико-икономическо проучване с цел

...
Азербайджанската газова компания SOCAR започва детайлно технико-икономическо проучване с цел
Коментари Харесай

Азербайджанската SOCAR започва детайлно проучване с цел възможно участие на газоразпределителния пазар в България


Азербайджанската газова компания SOCAR стартира детайлно технико-икономическо изследване за допустимо присъединяване на газоразпределителния пазар в България. Това оповестява ръководителят на SOCAR Balkan Мурад Гайдаров.

Правителството на България през 2015 година е предоставило на Азербайджан пакет за енергийно съдействие. В частност на азербайджанската страна е препоръчано присъединяване в строителството на бензиностанции, вложения в строителството на петролни и газови складове, нефтопреработващ цех. България разчита да получава азербайджански газ по IGB, газопроводът, който е включен към Трансадриатическия газопровод (TAP).
„ Внимателно изследваме концепцията за Балканския газов хъб, създадена взаимно от държавното управление на България и Европейската комисия. Освен това, след послание на премиера на България нашата компания стартира изследване на техническите и търговски предпоставки за опцията ни за наличието на газоразпределителния пазар в България. Сега започваме детайлно технико-икономическо изследване, което планираме да приключим в края на второто тримесечие на 2019 година “, цитира думите на Гайдаров организация Trend.

Що се отнася до присъединяване на Socar Balkan в разширението на газохранилището Чирен в България, по думите му, компанията е взела участие в търга за 3D сеизмичното проучване на газохранилището.

„ Търгът приключи. Според резултатите от търга SOCAR Balkan зае второ място и прекрати присъединяване си в този план. За нас това бе скъп опит. За пръв път нашата компания взе участие в търг за осъществяване на механически действия в страна от Европейския съюз. При това ние успяхме да изпреварим някои от европейските компании е заехме втора място, което единствено по себе си не е неприятно за пазара на механически услуги на Европейския съюз “, отбелязва ръководителят на компанията Socar Balkan.

IGB е газопроводът, по който България ще получава азербайджански газ, в частност получен от добива от втория стадий от създаването на газохранилището „ Шах Дениз “. IGB ще бъде включен към ТАР, по който газа от „ Шах Дениз “ ще бъде доставян до европейските пазари. Първоначалната мощ на IGB е за 3 милиарда куб м, с опция за уголемение д 5 милиарда куб м.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР