Азербайджан успя да си върне Нагорни Карабах. Президент Илхам Алиев

...
Азербайджан успя да си върне Нагорни Карабах. Президент Илхам Алиев
Коментари Харесай

Азербайджан успя да си върне Нагорни Карабах

Азербайджан съумя да си върне Нагорни Карабах. Президент Илхам Алиев съобщи в сряда, че успеха е пристигнала откакто сепаратистките арменски бойци се съгласиха да сложат оръжие при военната интервенция на Баку. Зашеметяващото сриване на сепаратистката опозиция съставлява огромна победа за Алиев в устрема му да върне Нагорни Карабах. Армения и Азербайджан са водили две войни за планинския район след разпадането на Съветския съюз.

Отделно Илхам Алиев похвали в сряда управлението на историческия противник Армения.

„ Вчера, през днешния ден Армения изненадващо сподели политическа подготвеност, ние ценим това “, сподели Алиев по време на послание по държавната телевизия и добави: „ Искам да се надявам, че стъпките, които подхващаме, и резултатите от антитерористичните ограничения ще разреши да се отстранен пречките пред мирните договаряния ”.

Президентът Владимир Путин сподели в сряда, че съветските миротворци ще посредничат в идните договаряния сред арменските сепаратисти и Азербайджан

„ Тези договаряния ще се проведат с посредничеството на управлението на съветския мироопазващ контингент “, споделиха от Кремъл.

Съобщението идва след диалог сред Путин и арменския министър председател Никол Пашинян, иницииран от арменската страна. Самите договаряния сред представители на Баку и Степанакерт ще се проведат на 21 септември, четвъртък.

В телефонен диалог страните разискаха по-нататъшната работа на съветските миротворци в Нагорни Карабах. Това включва оказване на помощ на цивилното население. Междувременно кола с съветски миротворци беше обстрелвана в Нагорни Карабах. Военнослужещите са се прибирали от бдителен пункт край село Джанятаг, всички са починали, оповестиха от съветското министерство на защитата. От ведомството оповестиха, че огънят е бил с леко оръжие. За изясняване на събитията към случая на място работят азербайджански и съветски представители на следствените органи, оповестиха от ведомството.

Сепаратистки чиновник в Нагорни Карабах сподели в сряда, че има стотици жертви след еднодневна военна интервенция на Азербайджан в отцепническия район.

„ Има минимум 200 убити и повече от 400 ранени “, разгласи в обществените мрежи омбудсманът по правата на Карабах Гегам Степанян.

Сред починалите има минимум 10 цивилни, пет от които деца, добави Степанян.

Азербайджан не даде детайлности за своите жертви. Президентът Илхам Алиев сподели в сряда вечерта, че някои от неговите бойци са били убити, а други са ранени

В нощта против сряда Азербайджан стартира “антитерористична ” интервенция в Нагорни Карабах и съобщи, че няма да спре, до момента в който етническите арменски сепаратисти не се предадат. Представители на защитата в сепаратисткия район обявиха, че азербайджанските военни са “нарушили прекратяването на огъня по цялата линия на прикосновение с ракетно-артилерийски удари ”. Други представители на Карабах приказваха за “широкомащабна военна атака ”. Според по-късни известия интензивността на огъня е намаляла. Министерството на защитата на Азербайджан упорства, че не е атакувало цивилни жители или цивилен здания и “чрез потреблението на високо прецизни оръжия се обезвреждат единствено законни военни цели ”.

По-късно сепаратистите в Нагорни Карабах оповестиха, че ще прекратят огъня и ще предадат оръжията си

„ С посредничеството на командването на съветския мироопазващ контингент, ситуиран в Нагорни Карабах, беше реализирано съглашение за цялостно преустановяване на военните дейности на 20 септември 2023 година ”, се споделя в изказване в обществените мрежи на самопровъзгласилото се президентство на района, съобщи Агенция Франс Прес.

Министерството на защитата на Азербайджан удостовери прекратяването на огъня.

“Предвид апела на представители на арменските поданици в Карабах, получен посредством съветския мироопазващ контингент, беше реализирано съглашение за прекратяване на локалните антитерористични ограничения ”, се споделя в изказване на Министерството на защитата в Баку.

Арменските сепаратисти в района показаха, че са приели предлагането на Баку за договаряния за присъединение на противоречивия район към Азербайджан.

“Въпросите, повдигнати от азербайджанската страна по отношение на реинтеграцията, гарантирането на правата и сигурността на арменците от Нагорни Карабах ще бъдат разисквани на среща сред представители на локалното арменско население и централните управляващи на Република Азербайджан ”, обявиха сепаратистките управляващи. Самите договаряния ще се проведат в град Евлах на 21 септември, прибавя се в изказването.

Арменският министър председател Никол Пашинян съобщи, че Ереван не е взел участие в правенето на съглашението за преустановяване на огъня, само че се надява, че то ще се резервира

Кремъл съобщи в сряда, че трагичните събития в Нагорни Карабах са “вътрешен ” въпрос за Азербайджан, съобщи Агенция Франс Прес.

„ Азербайджан работи на личната си територия, която Армения е признала. Това са вътрешни работи на Азербайджан ”, съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Междувременно хиляди се събраха пред кабинета на арменския министър председател в Ереван, с цел да стачкуват против държанието на държавното управление в хода на сегашната рецесия, съобщи още Агенция Франс Прес. Демонстрантите блокираха всички близки улици и упрекнаха държавното управление, че е изоставило най-вече арменското население на Нагорни Карабах, откакто сепаратистите се предадоха на Азербайджан.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР