Азербайджан обяви, че е започнала антитерористични операции в Нагорни Карабах.

...
Азербайджан обяви, че е започнала антитерористични операции в Нагорни Карабах.
Коментари Харесай

Боян Чуков: Путин се разбра с Ердоган и Иран да не допускат Запада в Закавказието

Азербайджан разгласи, че е почнала антитерористични интервенции в Нагорни Карабах. Това се случва съвсем три години откакто влезе във война с Армения за противоречивия планински район. Въпросът, който си задават множеството интернационалните анализатори, общественици, е задава ли се нова война сред Азербайджан и Армения за Нагорни Карабах. Тук е значимо да кажем, че отделилият се район, обитаем най-вече с арменци е интернационално приет като част от Азербайджан. Арменските сепаратистки сили в Нагорни Карабах обаче се предадоха и се съгласиха на прекратяването на огъня, според обаче съглашението, доказано и от Азербайджан, сепаратистките сили ще се разхлабен и разоръжат, а договарянията за бъдещето на района и етническите арменци, които живеят там, ще започнаха в четвъртък. Боян Чуков, геополитически анализатор и някогашен офицер от разузнаването, в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "

- Г-н Чуков, до какво могат да доведат сходни дейности видяхме, въпреки и за малко, още веднъж възобновяване на военни дейности?

- Първо, бих почнал с това, че няма нищо ненадейно в това, което се случи Тези, които наблюдават от близко събитията в района чакаха да се случи тъкмо това. Има една борба за това кой да има въздействие в целия този район, който исторически доста години обратно е бил част от империята на персите. Трябва да имаме поради, че преди събитията имаше посещаване на Хакан Фидан, който сега и министър на външните работи на Турция. Той посети Москва и Техеран. Много говорихме преди известно време за зърнената договорка и за отиването на Ердоган в Сочи, и диалогът му с Путин. Всъщност, руснаците отпуснаха на Турция 1 млн. тона зърно, което да бъде модифицирано в Турция, само че като имаме поради, че Русия разполага с 50 милиона, разбирате, че това е другарски подарък и по-скоро е сякаш нещо като димна завеса за това, какво са говорили двамата мъже.

Всъщност Путин и Ердоган се схванаха какво би трябвало да се случи в Задкавказието и какво става там, защото Турция, Иран и Русия видяха, че Никола Пашинян се стреми да въвлече като фактор в района други сили. Имам поради Съединените щати, Англия и Франция. И Иран, Русия и Турция се схванаха да не позволяват никой различен на тази територия. Защото всички останали участници са на хиляди километри от района и никога те няма да се отнасят към него като към територия, която е покрай границите на изброените три страни. В същото време, видяхме, че Армения беше посетена от Роджър Мур, който е някогашен дипломат на Англия в Турция, само че сега е шеф на МИ-6, разузнаването на Англия. Господин Уилям Бърнс, който е шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ и той посети Ереван, тъй че в действителност задачата на НАТО и на американците е да бъде изхвърлена Русия от Армения, т.е. Русия да бъде изхвърлена от района. И това не го споделям аз, това го написа италианско издание, че " в обстановката в района се вижда ръката на НАТО ".

- Гняв против Русия?

- Срещу Русия, тъкмо по този начин, само че би трябвало да се има поради, че самият Пашинян, който е министър-председател в Ереван на Армения, той имаше до момента релативно по-голям марж на деяние. Докато в този момент, внезапно му сложиха внезапно задача да се конфронтира с Руската федерация и единствено няколко момента ще избера, с цел да разберете.

- Кой му сложи тази задача?

- Разбира се, тези, които го курират от страна на Съединените щати, на Англия и на Франция. Имайте поради, че в Армения се намира едно от най-големите посолства на Съединените щати. На глава от популацията в Армения има най-вече американски дипломати. И в действителност Пашинян какво направи? Той споделя, че Русия би трябвало да го пази, в смисъл да пази Нагорни Карабах, защото Армения е член на Организация на Договора за групова сигурност (ОДКБ), това, знаем, че е един боен съюз на страните - някогашни руски републики, които станаха самостоятелни страни. В същото време Пашинян споделя, че ще подпише Римската спогодба, която ще задължи, в случай че на арменска територия стъпи Владимир Путин, да бъде задържан.

В същото време, като член на този боен съюз Пашинян организира взаимно военно обучение на арменска територия със Съединените щати. Е, правилно, звучи доста тежко военно обучение, само че в това време от едната страна има 175 индивида, от другата страна са към 70, по този начин, че става дума за напълно малко. Но тук е значим символизмът. От друга страна, брачната половинка на Пашинян отиде в Киев да взе участие в антируски хепънинг и сега Пашинян желае Русия да пази Нагорни Карабах.

От друга страна, цялата работа се свежда до така наречен Зангезурски кулоар, това е една тясна линия, която свързва Нахичеван - това е една територия, която няма нищо общо с Азербайджан, само че е територия от Азербайджан и се свързват единствено с този стеснен кулоар, който обаче, е доста непосредствен до иранската граница.

- И доста основен кулоар.

- И доста основен, защото този кулоар е част от Малкия път на коприната, т.е. " Пътят и поясът " ще минат от там. Ако Турция си подсигурява прекосяването през този кулоар, Турция излиза непосредствено на Каспийско море.

- Знаем и отношението на Турция, тя работи за това.

- Разбира се, само че по тази причина и настоявам, че Ердоган в действителност е огромен политик, защото той е подготвен да се конфронтира и с американци, и с руснаци, и с които и да са, когато би трябвало да пази националните ползи на Турция. Но тук националните ползи на Турция, Иран и Русия съответстват. Не инцидентно, тъкмо сега, когато беседваме с вас, в Иран се намира Шойгу, министърът на защитата на Руската федерация. Да не забравяме, че тъкмо този Зангезурски кулоар има някъде, едни настояват 150 000, други настояват 200 000 индивида от иранските войски, от стражите на ислямската гражданска война, които стоят там, а настрана Техеран съобщи обществено и доста мощно, че няма да разреши никаква смяна на границите в района.

И в този момент, когато приказваме за Нагорни Карабах, би трябвало да имаме поради, че Армения - Ереван не призна Нагорни Карабах. Нещо повече, на времето Никола Пашинян призна, че Нагорни Карабах е част от територията на Азербайджан и напълно вярно турският представител в Организация на обединените нации сподели " какво желаете от Баку, какво желаете от Азербайджан? Всичко това става на негова територия, вие ли ще диктувате какво би трябвало да вършат азербайджанците на своя територия? "

Трябва да имаме поради, че Илхам Алиев е в действителност също един доста добър посланик. Той доста компактно съблюдава интернационалното право. Алиев беше предложил на жителите на Нагорни Карабах, които са етнически арменци, към 120 000 индивида, да могат да получат азербайджанско поданство и по този метод ще имат всички права и отговорности, каквито имат азербайджанските жители. И тук има още един миг Никола Пашинян подвигна доста звук, че има още един кулоар, който свързва територията на Армения с Нагорни Карабах, той е Лахчийския кулоар, Азербайджан го прекъсна, запуши го, за какво?

От арменска страна се споделя, че не може да се изпращат филантропични конвои, само че с тези филантропични конвои се изпраща и оръжие в Степанакерт в Нагорни Карабах, нещо, което Азербайджан, естествено няма да допусне. Когато азербайджанците запушиха този кулоар, те отвориха различен кулоар, от другата страна на Нагорни Карабах, където самите те изпратиха няколко ТИР-а с филантропична помощ към Степанакерт обаче се оказа, че този път арменците не ги пуснаха. Тоест, там играта е доста по-сложна, в сравнение с наподобява на пръв взор.

Нещо повече, доколкото разбирам, Пашинян става все по-неудобен на Русия, на Турция и на Иран. Така че сега най-вероятно ще се търси неговата промяна. Последните два дни Никола Пашинян се пробва да се обади по телефона на Владимир Путин, той не му подвига телефона.

Аз също по този начин не имах вяра, че ще се стигне до някакво голямо клане, по простата причина, че...

- Беше оповестено такова, само че видяхме, че не продължи дълго.

- Армията на Азербайджан е доста по-мощна от тази на Армения, за Нагорни Карабах да не приказваме, тъй че просто тъпо за тези 120 000 индивида, част от които започнаха да бягат към столицата на Армения, само че има и такива, които отиват в Азербайджан, защото би трябвало да имаме поради, че в Азербайджан също живеят не малко етнически арменци.

- А очаквате ли огромно изселване към Армения?

- Към Армения към този момент изселването е задоволително огромно, защото част от наемите на жилища в Ереван са се вдигнали и по този начин да се каже съветската агитация малко ехидно споделя, че наемите на жилищата са се вдигнали сензитивно и тези руснаци, които избягаха при започване на военната интервенция, специфичната военна интервенция и избягаха в Армения, в този момент ще би трябвало да заплащат повече пари за наемите и ще стане доста по-скъп техния престой в Армения. Така че в тази ситуация имаме една борба - от едната страна имаме Съединените щати, Англия, Франция, Европейски Съюз от другата страна имаме Турция, Русия и Иран, които се стараят да запазят целия район единствено за себе си и единствено те да имат въздействие, като районни фактори. Те не желаят да пускат външни фактори, които да се намесят вътре под всевъзможен претекст. Защото знам, че в такива обстановки обяснението е доста просто, то е филантропично, там за мирното население, за жителите и така нататък Но в последна сметка виждаме, че те са последните, които съставляват интерес за геостратезите.

- Утре, когато седнат на масата за договаряния, какво съгласно вас, може да решат те?

- Според мен, ще натиснат още веднъж Никола Пашинян да резервира района и да резервира съветската военна база, която е в Армения. Тъй като в Гюмри, Армения има съветска военна база и американците желаят тъкмо изостряйки връзките сред руснаци и арменци, да изхвърлят всякакво съветско военно наличие в Армения. Те споделят, Пашинян и част от управлението в Ереван, " съветските миротворци безусловно нищо не вършат ". Но преди три години, когато имаше спогодба да отидат миротворците там, нямаше безусловно никакъв ангажимент на съветския контингент да води стълкновение с който и да е, било с едната, било с другата страна. Те имаха единствено за задача да пазят цивилното население. Естествено, началото на сраженията започнаха с един мотив, в който на мини, сложени от арменците, се взривиха коли на Министерството на вътрешните работи на Азербайджан, починаха хора и така нататък, само че това може по-скоро да бъде мотив, само че не и причина за това, което се случва.

- А вие персонално, господин Чуков, подкрепяте ли ограниченията, които предприе Азербайджан, които могат да се поясняват като отбрана на териториалната целокупност, несъмнено, на страната на Западния бряг?

- Илхам Алиев е випускник на МГИМО и е извънредно добър посланик. Това е човек, който доста компактно се движи според каноните на интернационалното право и преди всяко едно деяние той формулира за какво го прави и се базира върху интернационалното право. Така че аз не бих могъл да осъждам Илхам Алиев какво вършат азербайджанците, защото те съблюдават разпоредбите. И въпреки всичко, да не забравяме това, което сподели турският представител в Организация на обединените нации " става въпрос за територия на Азербайджан, не става дума за територия, която е арменска ". Съвсем друго е, в случай че войските на Азербайджан навлязат в арменска територия. На мен ми се коства малко евентуално да се случи това на този стадий, само че в случай че погледнем историята обратно, ще забележим, че всякога Армения, когато се е опитвала да се отдалечи от Русия, тя е губила от своята територия. Всички знаем, че преди време, когато Турция водеше война с Армения, от Армения остана единствено 10% от територията й. Само с помощта на Ленин бяха върнати две трети от нейната територия, само че една трета от Западна Армения и до ден-днешен е на територията на Турция.

- Този спор ще ескалира ли още веднъж, съгласно вас, или в противен случай, те ще се договорят?

- Зависи от това, по какъв метод ще отговорят другите заинтригувани играчи. Имам поради Съединените щати, Англия и Франция. Да не забравяме, че британците са майстори в сходни планове, в най-различни точки на света и това е ненапълно част от осъвременената Голяма игра, която виждаме в Задкавказието.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР