Азербайджан и Армения са постигнали осезаем напредък към мирно споразумение

...
Азербайджан и Армения са постигнали осезаем напредък към мирно споразумение
Коментари Харесай

Блинкен: Армения и Азербайджан са постигнали осезаем напредък в мирните преговори

Азербайджан и Армения са постигнали " осезателен прогрес " към спокойно съглашение в договарянията тази седмица във Вашингтон, заяви държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, съобщи Ройтерс.

Агенцията напомня, че Армения и Азербайджан са водили две войни през последните 30 години поради територията на Нагорни Карабах, приета за част от Азербайджан, само че обитаема най-вече с арменци.

В 6-седмичен спор през 2020 година, завършил с помирение посредством посредничеството на Русия, Азербайджан си върна обширни територии, изгубени в първата война, датираща от разпадането на някогашното руско ръководство.

Тази седмица Вашингтон бе хазаин на среща сред външните министри на двете страни, в която огромна част от вниманието бе ориентирано към последното разпалване на спора. Азербайджан сложи контролно-пропускателен пункт при започване на Лачинския кулоар, единственият път, който свързва Армения с Нагорни Карабах.

" Двете страни разискаха някои доста сложни въпроси през последните няколко дни и реализираха осезателен прогрес по
трайно спокойно съглашение ", сподели Блинкен по време на заключителната сесия. Държавният секретар на Съединени американски щати добави, че съгласно него съглашението е напълно близо.

Министерствата на външните работи на двете страни означиха прогрес, само че показаха разнообразни позиции по основни въпроси. В мнения, направени през вчерашния ден в Прага и публикувани от съветски организации, арменският министър-председател Никол Пашинян хвърли виновността върху Азербайджан, че по няколко аргументи не е съумял да реализира трайно спокойно съглашение.

Азербайджанското външно министерство на собствен ред упрекна Пашинян, че е направил " неуместни изказвания " и добави, че Армения би трябвало да спре да се намесва във вътрешните работи на Азербайджан и да приключи нападателната си политика, която от доста години води против неговата страна.

Азербайджан съобщи, че е сложил контролно-пропускателния пункт поради, съгласно него, изпращането на арменски оръжия към Нагорни Карабах. Ереван отхвърля това обвиняване.

Няколко кръга договаряния сред Пашинян и президента на Азербайджан Илхам Алиев не доведоха до никакъв прогрес по въпроси като демаркирането на границите и връщането на пленници.

Кремъл съобщи във вторник, че всички старания за разрешаване на спора сред Армения и Азербайджан са добре пристигнали, само че постигнатото с посредничеството на Русия съглашение от 2020 година би трябвало да бъде основата на всяко дълготрайно решение.

 

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР