Азербайджан е готов да разгледа възможността за закупуване на петролната

...
Азербайджан е готов да разгледа възможността за закупуване на петролната
Коментари Харесай

Има ли интерес Азербайджан към рафинерията в Бургас

Азербайджан е подготвен да прегледа опцията за закупуване на петролната рафинерия " Лукойл Нефтохим Бургас " в България, в случай че получи съответно предложение, пишат азербайджански, съветски и украински медии, съобщи БГНЕС.

През септември 2023 година българският парламент утвърди последователното прекъсване на вноса на съветски нефт. Това стана, макар че България получи изключение до края на 2024 година от възбраната на Европейски Съюз за внасяне не петрол от Русия. Българското Народно заседание гласоподава за ограничение на потреблението на съветски нефт в рафинерията на " Лукойл " до 80% в края на 2023 година и за цялостното му прекъсване до октомври 2024 година

Впоследствие България вкара 60% налог върху облагата за рафинерията в Бургас, като ставката би трябвало да се понижи до 15% едвам след продажбата ѝ. Предприятието се нуждае от вложения на стойност 500 млн. евро за рационализация, с цел да може да преработва сортове нефт с по-малко примеси.

" Ако бъде направено предложение за закупуване на петролната рафинерия в Бургас, SOCAR (Държавната петролна компания на Азербайджан) и нашето държавно управление са подготвени да го прегледат ", съобщи посланикът на Азербайджан в София Хюсеин Хюсеинов пред " Евронюз ".

Дипломатът добави, че за разискване всъщност би трябвало да има съответно предложение, " каквото към този момент няма ".

Тази година през април азербайджанската държавна петролна компания SOCAR откри офис в София.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР