Аз съм свикнал. За мен не е предизвикателство. Това каза

...
Аз съм свикнал. За мен не е предизвикателство. Това каза
Коментари Харесай

Пилотът Николай Калайджиев: Още преди да започна рекорда, GPS устройството изгасна

Аз съм привикнал. За мен не е предизвикателство. Това сподели водачът Николай Калайджиев, който усъвършенства върха на Гинес за най-вече излитания и кацания за 1 час, излитайки и кацайки 40 пъти за 60-те минути, в „ Тази неделя " по бТВ.

Калайджиев показа, че преди този момент не е желал да натоварва самолета с тренировки, с цел да не рискува проблем с техниката преди опита за връх.

Пилотът Николай Калайджиев преди година слага връх за скорост по маршрут с този вид аероплан.

„ Трябва да се придържаш по най-прякото разстояние сред двете точки. То е показано на GPS. Още преди да стартира върха, GPS устройството изгасна. Взех си телефона, само че той имаше 7% батерия. При това състояние взех решение да продължа, а на екипа не споделих, тъй като при отвод на техника трябваше да се върна. Изкарах карта, разпънах я и започнах калкулации. Самолетът няма автопилот и го пилотирах на ръка. Управлявам самолета, проследявам височината, скоростта и накъде да хвърча. В Северна България няма явен ориентир - единствено река Дунав. Набелязвах няколко села, гледах каква геометричната форма образуват и я нанасях на картата, с цел да видя къде се намирам. В същото време проследявам дали ще ми стигне горивото, с цел да мога да отида и да се върна ", описа водачът.

Момчил Риладжиев, водач от запаса, добави, че Николай се е справил чудесно с техниката на пилотиране, без никаква неточност и е бил извънредно спокоен. „ Въпреки организационното натоварване той се оправи съвършено ", уточни Риладжиев.

Екипът му възнамерява слагането и на други върхове.

бТВ, „ Тази неделя "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР