Аз съм длъжен да връча този проучвателен мандат, но в

...
Аз съм длъжен да връча този проучвателен мандат, но в
Коментари Харесай

Реакциите след изявлението на Румен Радев при връчване на втория мандат. Граждани организират протест пред Президентството

Аз съм задължен да връча този изследователски мандат, само че в името на запазването на остатъците от нормалност и доверие в политическата система, ви приканвам да преосмислите този мандат, тъй като той към този момент е дискредитиран. Това съобщи президентът Румен Радев при връчване на втория мандат на претендента за министър председател на ПП-ДБ акад. Николай Денков. Реакциите след думите на президента не закъсняха.

Недопустимо е вмешателството на Радев при връчването на втория мандат. Това написа в профила си във „ Facebook “ Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

„ Ролята на президента е да връчи мандата, не да разяснява какво да вършат с него политическите сили, показани в Народното събрание на ПАРЛАМЕНТАРНАТА ни република. Дали Радев намира оползотворяването на втория мандат за оправдано, или не, е мнение, което няма място в процедурата по връчването “, добавя той.

„ За следващ път сме очевидци по какъв начин президентът навлиза с мнения в територии оттатък поверената му роля. Неизбежно е да се запитаме до каква степен отговорно е това държание в миг, когато страната ни има незабавна потребност от постоянно държавно управление? И кой в действителност има интерес такова държавно управление да не бъде образувано? “, написа още Мирчев.

„ Вие създадохте проблемите в страната и няма по какъв начин да сте част от тяхното решение “. Така водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова се обърна към президента Румен Радев в профила си във Facebook. Повод за коментара ѝ е връчването на втория изследователски мандат за сформиране на държавно управление на номинирания за министър-председател от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) акад. Николай Денков.

Според Корнелия Нинова президентът има право да подлага на критика ПП-ДБ за част от изтеклите диалози, „ които са шокиращи, само че комфортно пропуща онази част от тях, които го касаят директно “.

„ От записите излиза наяве, че Политическа партия и господин Радев са правили „ ала-бала скица за изборите “, че цялата държавна машина е работила за тях, и че в случай че народът бъде оставен да гласоподава свободно, те ще имат сред 7 и 10 %. Господин президентът през днешния ден акцентира, че е предназначен да пази националната сигурност и Конституцията. Подмяната на изборите е жестоко посягане против националната сигурност. А Кирил Петков стана министър в нарушаване на Конституцията с протекцията и амнистията от президента “, написа Нинова.

„ Така, че господин Радев, вие към този момент не можете да бъдете честен съдник. Вие създадохте проблемите в страната и няма по какъв начин да сте част от тяхното решение “, добави тя.

„ При връчването на втория мандат чухме по какъв начин президентът съобщи публично пред цялата нация, че не желае да има постоянно държавно управление, желае да се отиде на предварителни избори, желае да продължи да ръководи през длъжностен кабинет. Оттук нататък единствената задача на партиите е да излъчат постоянно държавно управление, без значение от компромисите “. Това сподели пред БНР политологът доцент Светослав Малинов, някогашен евродепутат, политик от ДСБ.

И дефинира като „ противен миг в българската демократична история “ метода, по който Румен Радев е връчил мандата.

Думите на Радев провокираха и реакция във Facebook. В обществената мрежа жители приканиха за митинг против водената от президента Румен Радев политика. Демонстрацията е планувана за на следващия ден, 30 май, от 18.30 часа пред постройката на Президентството.

„ На 30.05 от 18:30 се събираме пред Президентството! България е парламентарна република, пълновръстен член на Европейски Съюз и НАТО и би трябвало ясно да го заявим на всички! Президентът от дълго време е посочил, че не работи в интерес на българското общество и за българските ползи, а за съветските такива. Неговите служебни държавни управления са най-продължителните в българската история след 90-та година, като в същото време прокарва съветско въздействие в страната и ни отделя от европейската общественост “, декларират уредниците.

„ Няма да позволим да се превърнем в Беларус! Президентът би трябвало да е президент на всички българи и да се преценява с решенията на Народното събрание! “, се споделя още в апела за митинг.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР