Аз очаквах да видя наистина качествени аргументи и мотиви. За

...
Аз очаквах да видя наистина качествени аргументи и мотиви. За
Коментари Харесай

Десислава Атанасова: Политическите разпри да отстъпят място пред важните приоритети за България

Аз чаках да видя в действителност качествени причини и претекстове. За страдание този избор и неговите претекстове безпределно дълго се провлачиха във времето. Три месеца се говореше за него. В последна сметка Българска социалистическа партия сподели освен математическа беззащитност, само че и политическа такава. Всеки един от претекстовете на вота беше оборен с обстоятелства и причини, каза в изявление за предаването „ Неделя 150 “ Десислава Атанасова, заместник-председател на правната комисия в Народното събрание

Според народния представител от болшинството в Народното събрание вотът на съмнение е бил с предстоящ резултат, а дебатите са били по-скоро по процедура и метода на водене, в сравнение с с причини.

Атанасова изрази страдание, че най-сериозният политически инструмент – вотът на съмнение – се е употребявал за „ спешен пиар “ на Българска социалистическа партия:

Защото те останаха отвън светлината на прожектора. В светлината на прожектора са положителните вести за България – Председателството на Съвета на Европейския съюз и макроикономическите индикатори, които приказват за едно положително ръководство и възходящ стандарт на живот.

Тя напомни, че Българска социалистическа партия е била единствената политическа мощ, която е гласувала срещу антикорупционния закон.

Зам.-председателят на правната комисия в Народното събрание акцентира, че даже представителите на опозицията са признали, че корупцията е белязала цялото време на прехода, а освен обособени управнически мандати.

Според нея към момента в ГЕРБ не е обсъждана нито една от кандидатурите за началник на новия антикорупционен орган. Атансова съобщи, че отзивите за работата на Комисията за лишаване на нелегално добито имущество и на нейния началник Пламен Георгиев освен в България, само че и в Европа са „ извънредно позитивни “.

В коментар за Истанбулската спогодба Атанасова отхвърли да е получавала есемес от водача на партията ГЕРБ да отдръпна поддръжката си за документа:

В нашата парламентарна група е правилно, че имаме връзка посредством електронни средства. Но те касаят нормално известия, свързани с осъществяване на съвещания на групата или значимо гласоподаване вътре в пленарната зала, или дневния ред за съвещанието на Народното събрание. Не обсъждаме с есемеси каквито и да е законопроекти.

Според нея дебатът за конвенцията може да бъде разграничен на две елементи: първо - за домашното принуждение и насилието над дами и второ – дали в конвенцията има понятия, които са противоконституционни за България, които трансформират законодателството ни във връзка с гражданскоправния оборот и Семейния кодекс.

Такива понятия, които вкарват нови условия в гражданската регистрация – става въпрос за понятия като „ трети пол “ или понятия като „ еднополови бракове “ и по този начин нататък – аз изрично споделям, че в текстовете на цялата спогодба такова нещо няма. Няма нито разбиране „ трети пол “, нито коментар за еднополови бракове. Така че мисля, че някои страхове, които не знам дали изкуствено, или с съображение се пораждат в обществото ни, би трябвало да бъдат разсеяни.

Според Атанасова това може да стане по един единствен метод – посредством осведоменост и посредством познаване на интернационалния документ, който, по думите ѝ, са утвърдили съвсем всички европейски страни, като се изключи Русия и Азербайджан.

Тя не отхвърли, че съдружните сътрудници на ГЕРБ са заемали друга позиция от представляваната от нея партия, само че акцентира, че особеното мнение не е нещо неприятно във формата на болшинството:

Според мен не е добре за демокрацията лицемерието в политиката. И неведнъж имах мотив през тези дни да заявя, че доста съм сюрпризирана от смяната на позициите на опозиционната Българска социалистическа партия в Европа и в България. Смятам, че тази изненада я споделя и госпожа Илияна Йотова, която стои зад Истанбулската спогодба, и ръководителят на ПЕС – господин Станишев, а и доста други уверени в нуждата от приемането на Истанбулската спогодба.

Във връзка с предлагането на Българска социалистическа партия за осъществяване на референдум по тематиката за Истанбулската спогодба Атанасова съобщи, че въпросът не обсъждан в парламентарната група на ГРЕБ и в комисиите:

При всички положения, в случай че се организира референдум, той би трябвало да бъде с задоволително авансово добре функционираща разяснителна акция за всички „ за “ и „ срещу “ и също така с правилно заложени въпроси. Затова и ГЕРБ предложи отсрочване на гласуването на конвенцията в комисии в пленарна зала.

Атанасова разяснява и думите на президента, че Народното събрание и депутатите от болшинството единствено подпечатвали волята на държавното управление в лицето на господин Борисов:

За никого не е изненада, че към момента на господин президента му липсва политически опит. В доклада за една година аз не чух доста за неговата активност. По-скоро чух доклад за всички останали институции в страната. Мога да кажа, че съм прелестно сюрпризирана от доклада за активността на вицепрезидента госпожа Йотова. Смятам, че той беше професионален и правилен по отношение на ситуацията и по отношение на нейната активност.

Според нея в междуинституционалните взаимоотношения не би трябвало да се показва неприязън и би трябвало:

Да излезем от военната терминология и да се държим по друг метод. Пред България има доста съществени провокации и дребните заяждания сред институциите не са в интерес на никого. Най-вече не са в интерес на институцията, която следва да показва единението на нацията. Дали ще продължим да обсъждаме с парламентарната група и с Бойко Борисов като водач на нашата партия всички, които касаят активността на партията, активността на болшинството и решенията на държавното управление – естествено. Не знам да има партия в историята, въобще политическата, в която водачът не показва своето мнение.

В умозаключение националният представител от болшинството акцентира:

Мисля, че имаме доста по-важни цели и задания и цели – и пред Народното събрание и пред държавното управление. И на нас като страна ни следва да утвърдим името си. Не единствено поради европредседателството, ами по тази причина, че може да бъдем добър и правилен сътрудник в Европа, че можем да бъдем знак на непоклатимост в района, че можем да бъдем сред Изтока и Запада, че може да бъдем добър образец за стопански напредък, за фискална дисциплинираност. Това са значимите неща за всеки български жители. Всичко друго мисля, че би трябвало да остане малко по-встрани. Нека политическите разпри да правят отстъпка място пред значимите цели за България.

Разговорът с народния представител от ГЕРБ и заместник-председател на правната комисия в Народното събрание Десислава Атанасова можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР