Аз не се чувствам спокоен, докато не видя споразумение, с

...
Аз не се чувствам спокоен, докато не видя споразумение, с
Коментари Харесай

Радан Кънев: Единственият човек, който може да поеме ангажимент от името на ИТН, е Слави Трифонов |

Аз не се усещам спокоен, до момента в който не видя съглашение, с което се е заел водачът на партията победител. Единственият човек, който може да поеме ангажимент от името на партията " ИТН " и на нейните много многочислени ибиратели е Слави Трифонов.

В това е уверен евродепутатът Радан Кънев, който през днешния ден даде изявление за БНР.

Ако липсва подписа на Трифонов под съглашение за бъдещо ръководство, това " на мен ще ми донесе политическо безпокойствие, не в персонален проект, и неустановеност за ориста на това съглашение ", сподели Кънев и добави, че би се радвал, в случай че сега водачите на останалите парламентарни обединения сега преговаряха с водача на Има Такъв Народ, тъй като това би придало на договарянията по-голяма тежест.

Кънев подсети за отговорността на политиците, получили доверието на гласоподавателите на вота от 11 юли:

" Точно това е тежестта на водачеството в политиката. Тези хора, които са излъчени политически да ни водят за избран цикъл от време, получават доверие от гласоподавателите. И господин Трифонов, и нашите водачи Христо Иванов, Атанас Атанасов, Владислав Панев, Борислав Сандов са получили доста значително доверие на последните два изборни цикъла. Те носят доста сериозна отговорност. "

Много значим е и въпросът кои ще са министрите в възможното бъдещо държавно управление:

" Без да приказваме за постове и порции, личностите в политиката, и изключително в тежки сфери на политиката, където се изисква лична храброст, с цел да проведеш политика, са извънредно значими. Докато не забележим лицата, които подсигуряват избрани политики, не можем да знаем какъв брой е сериозен задължението . Няма по какъв начин борби, които доста мощни, потвърдено смели, самостоятелни политици са изгубили, да бъдат елементарно извоювани от анонимни фигури. Много е значимо какви лица ще забележим. Много е значима правосъдната промяна ".

Но на нас ни предстоят решения, които са извънредно стратегически значими и са извънредно незабавни, по които национални консенсуси не са завършени и които би трябвало да бъдат част от съглашението ", предизвести Кънев.

Като такива уточни окончателното складиране в Европейска комисия на Плана за възобновяване и последващите договаряния по него, както и идната за България акомодация към европейската климатична политика. За нея той уточни:

" Последният европейски пакет, който към този момент е препоръчан от Комисията, е в действителност изчерпателен, извънредно упорит, извънредно в някои сфери изискващ смяна в страните, изключително от страните, които са обратно в климатичната политика, като България. Това са неща, които ще се вземат решение в границите на месеци, които предстоят пред нас, неща, които са доста значими и в случай че държавното управление няма ясна визия по какъв начин ще ползва тези политики, то просто ще се провали " .

По думите му тези въпроси са били " доста подценени " в предизборните стратегии и по тази причина не може да се направи извод от тях за вижданията на партиите и обединенията в 46-ото Народно събрание.

" Не можем да си създадем извод от тях, доста се лъга, доста популизъм имаше. Демократична България беше единственият позитивен образец за виновна климатична политика и политика за околната среда в програмата си ", посочи Кънев.

Според него " отсъствието на тези тематики от политическото съглашение за бъдещо управление значи две неща: че ръководството е безконтролно към жителите на България и че ще бъде безпомощно в договарянията в границите на Европейския съюз ".

Планът за възобновяване

за Радан Кънев в последната му версия " има забележителен прогрес " по отношение на предходната версия, т. нар. проект " Дончев ". Но има и какво да се подлага на критика.

" Бих показал най-много плана за създаване на някаква много имагинерна държавна мега паро-газова електроцентрала като доста проблематичен. Подобно решение за заменяне на въглищните мощности с мощности на различен горивен принцип... би трябвало да бъде надалеч по-амбициозно, софтуерно изпреварващо, а не изоставащо, тъй като паро-газовата технология е технология от предишното и по никакъв метод не може да бъде чисто държавен план. Това би трябвало да бъде план на огромно публично-частно партньорство с водещи софтуерни компании, само че в действителност да го преглеждаме като инвестиция в бъдещето, а не като краткотрайно решение, за което да изхарчим едни пари и след 10 години още веднъж да търсим последващо решение. "

За отчета на Европейска комисия за върховенството на закона в страната ни Кънев уточни, че  " няма необикновен смисъл от отчетите, в случай че те не са обвързани с политически инструмент, тъй че държавните управления да се преценяват с тях " .

" Изразих значително отчаяние от отчета. И въпреки всичко регистрирам, че в частта, която проучва потребността от промяна в правораздаването, и съответно в прокурорската институция, отчетът е акуратен, обстоен, най-силният, най-ясният до момента. Въпросът е какво следва от него, в случай че българските управляващи за следващ път не демонстрират подготвеност да извършат нужните промени. Ако новото болшинство в 46-ия парламент се окаже, по сходство на предходни болшинства, на които са възлагани очаквания, нерешително, уплашено, обвързано... "

Той добави, че вероятният инструмент, като за начало, е опасност за прекъсване или ограничение на избрани европейски средства преди действителното прекъсване. Към момента обаче такова няма.

Кънев удостовери мнението на " Демократична България " за промяната на основния прокурор Иван Гешев, като акцентира, че по сегашната конституционна уредба изборът на нов обвинител номер 1 ще бъде изработен от Висшия правосъден съвет, то гаранциите, че няма да се повтори обстановката до момента, са в нов състав на Висш съдебен съвет.

По думите на евродепутата концепцията на " ИТН " за директен избор на основния прокурор е неприемлива и популистка:

" Това е концепция, която даже " Демократична България " да одобри (Кънев посочи, че изключва да бъде призната тази концепция от Демократична България - б.р.), аз не мога да приема - като правист, като политик, като виновен жител. Възможността някакъв популистки водач в даден миг, с помощта на юридическо обучение, с купена тапия от неназован университет, да се окаже основен прокурор на републиката, това е риск, който едно общество не може да поеме ".

Мисията на 46-ия парламент

Ключова задача на 46-ия парламент е да върне не просто доверието в Народното събрание, само че да върне самочувствието на Народното събрание като висш орган на републиката, дефинира топ целта Кънев.

Поизравнените сили в Народното събрание, налагащи договаряния, съглашение за ръководство, компромиси показват нещо значимо: 

" Без политически договаряния парламентаризмът се обезсмисля. Ако всякога търсим вид за лесния диктат, ние затъваме повече в това, в което сме към този момент от дълго време затънали - еднолични модели на ръководство, ръководство от разстояние от министър председатели, които не се появяват в Народното събрание, от де факто водачи, които не са министър председатели. Изобщо чувството, че решенията се взимат някъде отвън висшия орган на демократичната държавна власт, който е Народното събрание ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР