Аз не мога да дам мнение по отношение на инфраструктурата

...
Аз не мога да дам мнение по отношение на инфраструктурата
Коментари Харесай

Георги Медаров пред Дарик: ”Климатични промени” се използва като лозунг за бягане от отговорност

" Аз не мога да дам мнение във връзка с инфраструктурата и до каква степен е била съответна към събитията и дали са взети някакви ограничения, нямам визия и на равнище българскиобщини дали има проекти във връзка с бедствия и повреди, само че това, за което сигурно всеки от нас би трябвало да мисли, е за климатичните промени. Имаме сътрудници в Гърция, в цивилен организации, те от години ни споделят, че температурите се повишават толкоз фрапантно, че в Южна Гърция лятото е към този момент невероятно да се седи. Трябва да се подхващат доста по-критични и съответни ограничения, само че и въпреки това и готовността за посрещане на тези промени ", изясни в ефира на " Кой приказва? " по Дарик радиоНадя Шабани, изпълнителен шеф на Българския център за нестопанско право, запитана какви може да са аргументите,които стоят зад трагичните събития от последните дни.

Днес, 8 септември, е ден на народен печал за жертвите, починали при наводненията по Южното Черноморие при започване на седмицата. В естественото злополучие починаха четирима български жители.

Според премера Денков в този момент е времето да проучваме в дълбочина това, което се случи,затова и ще бъде образувана краткотрайна междуведомствена експертна комисия, която ще извърши инспекция на положението на инфраструктурата и на аргументите за бедственото състояние по Южното Черноморие.

" Главната причина за тези жертви е най-много природата, само че в действителност това ще се случва все по-често и тук можем да спорим има ли климатични промени, или няма. За страдание обаче обстоятелствата демонстрират, че сходни събития се повтарят по-често от елементарното. Това, което можем да напавим, е да се опитваме да предотвратяваме броя на жертвите, доколкото е допустимо. Първо да се подготвим и второ – да се пазим ", сподели от своя страна общинският консултант Иво Божков.

" Сега не е миг човек да упражнява красноречието си. Какво мъдро да се каже? Това, което ще кажа, не звучи красиво, само че това не му пречи да е истина – инфраструктурата в България умира от напреднала възраст вместо хората. Това не е естествено. Всеки път като се случи естествено злополучие в България, управляващите са неподготвени. Хората са тези, които би трябвало да си отиват от напреднала възраст, не инфраструктурата към тях. Ние даже сме късметлии във връзка с природата. Бихме могли да сме по-подготвени ", разяснява поетът и публицист Иван Ланджев.

" Климатичните промени не могат да бъдат подценени, само че както самите климатични промени не са натурален развой, по този начин и методът, по който обособените общества реагират на естествени бедствия. Понякога " климатични промени " се употребява като девиз за тичане от отговорност ", съобщи социологът Георги Медаров.

Иво Божков от своя страна уточни, че няма по какъв начин да се отхвърли, че климатичните промени са факт. По думите му всички следващи старания би трябвало да се впрегнат в това да се заобикалят последствията от тях.

" Ние не осъзнаваме доколко можем с дребни неща да предотвратяваме. Това значи да има дървета на всяка една улица от-до, всеки тротоар да е затрупан със зеленина. Местата, на които няма дърво, се нагряват - вършат града ни още по-топъл ", разяснява той.

Надя Шабани бе безапелационна, че самите ние сме си виновни за това, че живеем в прелестно зелен град, само че доста замърсен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР