Аз мисля, че самото поскъпване специално на природния газ е

...
Аз мисля, че самото поскъпване специално на природния газ е
Коментари Харесай

Любо Ганев: Поскъпването на природния газ е плод на недалновидна политика на ЕС

" Аз мисля, че самото повишаване особено на природния газ е плод на една недалновидна политика на Европейския съюз, която направи в последните няколко години ". Това съобщи в ефира на БТВ някогашният волейболист Любо Ганев, който има бизнес с метан от доста години. " Преди имаше дълготрайни контракти - 10, 15, 20, 30 години, когато цената беше доста елементарно прогнозируема, беше вързана с съставни елементи от петрола. За България особено беше с 9 месеца обратно. Тоест, в случай че има през днешния ден нарастване на петрола, чак след 9 месеца се усилва природния газ. Това ти даваше една предвидимост. Ако цената е евтина, да купиш по-голямо количество газ, да си напълниш хранилището. Много по-лесно можеш да си правиш сметката. А по-късно задачата беше да се върже покупната цена все още. Повишението на цената на газта не пристигна от тези военни дейности, а доста по-рано - в края на предходната година ", уточни той.

" България употребява малко повече от 3 милиарда кубични метра и задачата на всеки един политик е да откри най-евтината газ за страната си. Това е най-правилният метод. От къде ще вземе, по какъв начин ще вземе, няма значение. Доказано е, че най-евтино е по тръба. Тази цена на природния газ сега е нереалистична, тя е изкуствено повишена, тъй като когато Европа стартира да има потребност от природен газ, имаше и политически напън върху Северен поток, тогава се получи един дефицит ", счита Ганев.

" Когато през 2003 година направихме първата метан колонка във Варна, цената беше 81 стотинки на колонка, а доставната цена беше 40 стотинки. Сега е 7-8 пъти по-високо.

Аз не карам на метан, само че всички мои служебни коли са на природен газ. Това ми е бизнесът, въпреки всичко ", показа волейболната легенда.. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР