Айгър е най-подходящ да ръководи Disney на фона на промените,

...
Айгър е най-подходящ да ръководи Disney на фона на промените,
Коментари Харесай

Боб Айгър – от прогнозата за времето до телевизионната зала на славата

„ Айгър е най-подходящ да управлява Disney на фона на измененията, настъпващи в промишлеността. По време на мандата си в Disney, той съумя да усили пазарната капитализация на компанията пет пъти “. С тези думи Сюзън Арнолд, ръководител на борда на шефовете на Disney разгласи преди дни завръщането на Боб Айгър отпред на компанията. Той изпълняваше тази роля в продължение на 15 години, до момента в който не беше заменен през 2020 година от Боб Чапек.

Вместо предстоящите резултати обаче под управлението на Чапек разноските на компанията непрекъснато порастват, а акциите – падат, с цел да се стигне в последна сметка до срив от 41% за тази година.

Кое прави разликата сред 41% спад на акциите и петорен растеж на пазарната капитализация на една компания? Отговор на този въпрос дава историята на Боб Айгер.

От синоптик до действен шеф

Баща на четири деца, с извънредно съществено отношение към здравословния метод на живот, прочут с това, че се отхвърля от заплатата си в Disney поради загубите на компанията по време на пандемията – историята на Боб Айгер е образец за това по какъв начин упоритостта и постоянството могат да се окажат ключ към сбъдването на фантазиите.

Роден в семейство на деец от Втората международна война, професор по реклама и връзки с обществеността, и гимназиална учителка, Айгер израства в Оушънсайд, Калифорния и обича книгите от дребен. Това му носи бакалавърска степен в компетентност „ Телевизия и радио “ в нюйоркския Ithaca College.

Започва медийната си кариера през 1972 година като водещ на Campus Probe, телевизионно шоу към малкия екран на колежа. По това време фантазията му е да стане водещ на вести, до момента в който на процедура в продължение на пет месеца работи за синоптичната прогноза.  

През 1974 година Айгър се причислява към American Broadcasting Company (ABC), като първата му работа е нискоразрядна и взима 150 $ на седмица. Той обаче чака търпеливо своя миг и той идва по време на Зимните олимпийски игри в Калгари през 1988 година

Тогава бъдещият началник на Disney заема позицията на старши програмен изпълнителен шеф, а в началото спортния конгрес изобщо не му оказва помощ да се оправи със дилемите си. Лошото време и множеството забавени стартове слагат съществени провокации пред телевизионните екипи да запълнят стратегиите си. Затова и екипът на Айгер се концентрира върху човешки истории като тази на ямайския тим по бобслей.

В последна сметка събитието носи рекордни рейтинги за ABC, а представянето на Айгер напрегнат не остава неусетно и трасира блестящата му кариера в малкия екран. През 1989 година той е назначен за началник на ABC Entertainment, сред 1993 година и 1994 година става президент на ABC Network Television Group и е назначен за старши вицепрезидент на компанията-майка на ABC - Capital Cities/ABC.

В последна сметка, през 1994 година Айгер става президент и основен действен шеф.

Времето минава, Айгър пораства

Пет години откакто Walt Disney Company придобива Capital Cities/ABC през 1995 година и я преименува на ABC Inc., Боб Айгер към този момент е президент и основен действен шеф на огромната компания, като над него остава единствено ръководителят и основен изпълнителен шеф Майкъл Айснер.

Самият Айснер е свален от поста през 2005 година, слад като няколко от членовете на борда вършат акция „ Спасете Disney “. На 13 март 2005 година вакантната позиция на основен началник е заета от Боб Айгер, с което стартира серия от знакови придобивани, целящи да затвърдят позициите му.

През 2006 година Disney придобива студиото за анимация Pixar за 7,4 милиарда $. Три години по-късно същата орис има и Marvel Entertainment и обвързваните с него активи за 4 милиарда $.

През октомври 2012 година Айгър подписва договорка с филмовия продуцент Джордж Лукас за закупуване на Lucasfilm за 4 милиарда $ след няколкомесечни договаряния. В резултат на това Disney придобива правата върху мултимедийните франчайзи „ Междузвездни войни “ и „ Индиана Джоунс “, което изстрелва финансовите приходи на компанията в небесата.

Тези дейности на Боб Айгър и методът, по който ръководи компанията като цяло, му носят наградата „ Бизнесмен на годината “ на американското списание Time през 2019 година, а година по-късно е признат в Залата на славата на малкия екран.

Но кавги не липсват

Въпреки стремглавото развиване по време на неговия първи интервал като началник Disney също по този начин става обект на голям брой рецензии и правосъдни каузи. През 2014 година, да вземем за пример, аниматорът Кели Уилсън съди компанията за плагиатство, потвърждавайки, че тийзърът на „ Леденото кралство “ е сходен на неин късометражен филм, наименуван „ Снежния човек “. След четири месеца правосъдни борби в последна сметка Уилсън печели делото.

През 2017 година, година след излизането на анимационния филм на Disney „ Зоотрополис “, сценаристът и продуцент Гари Голдман съди компанията с изказване, че е показал сходна концепция на студиото един път през 2000 година и още веднъж през 2009 година Т.е. съгласно него концепцията му е открадната и осъществена без негово присъединяване.

По време на управлението на Боб Айгър Disney е атакувана и от ЛГБТ общността, която счита, че анимационните филми на компанията стереотипизират тематиките, свързани с хората с друга полова ориентировка.

Тези кавги обаче не трансформират обстоятелството, че Боб Айгър е един в действителност сполучлив предприемач и началник. През 2022 година неговото финансово положение се прави оценка на стотици милиони долари. А спомняте ли си какъв брой беше първата му заплата?

Иван Гайдаров
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР