Айфеловата кула сменя боятаДвайсетото пребоядисване ще струва 89 млн. евро,

...
Айфеловата кула сменя боятаДвайсетото пребоядисване ще струва 89 млн. евро,
Коментари Харесай

„Желязната лейди“ на Париж ще грейне в златисто-жълто

Айфеловата кула сменя боята
Двайсетото пребоядисване ще коства 89 млн. евро, ще трябват 50 тона багра

За Олимпиадата през 2024 година ще я пременят начело, а до 2026 година - от вътрешната страна

Трийсетима особено подбрани млади и яки бояджии-художници са призвани да „ облекат “ в нов тоалет „ желязната лейди “ на Париж - Айфеловата кула. Като с помощта на плануваните за задачата 50 тона багра тя ще грейне в златисто-жълто, а надяването на тоалета ще стане на два стадия.

Първият ще завърши до началото на Олимпийските игри във френската столица през 2024 година и до тогава ще бъдат боядисани външните и забележими отвред железа на признака на Париж, а вътрешните - до 2026 година Цената на „ тоалета “, съгласно кметството на града по предварителни сметки, ще бъде 89 млн. евро. Столичната администрация твърди, че парите няма да бъдат взети от локалните данъкоплатци, а от продажбата на билети на посещаващите приблизително дневно кулата към 25 000 туристи. В момента гостите заплащат според от часовия пояс и възрастта си межу 11,50 и 21,50 евро на калпак, като кметството дава обещание да не подвига тези цени най-малко още три години.

Стартиралото преди няколко дни боядисване ще бъде двайстото в историята н величествения монумент на френската индустриално мощност, защото неговият основател инженер Гюстав Айфел е заръчал при освещаването през 1889 година на вдигнатата единствено от яка стомана кула тя да бъде пребоядисвана на всеки седем години, защото единствено по този метод ще пребъде във вековете.

Интересното е, че интервенцията не се състои само в нанасянето на боята, а включва изчегъртване на остарялата, шпакловане, грундиране, инспекция за развалени нитове измежду употребяваните над 2,5 милиона детайли на гигантската сглобка, определяне на корозирали сектори и така нататък Цялата тази работа е на ръка и би трябвало да се прави от същински акробати и алпинисти, увиснали на въжета с всички защитни ограничения за сигурност, като освен това те не би трябвало да позволяват рухването на какъвто и да било боклук на земята. Тоест събират всичко излишно в окачени за тялото им кофи и торби - задача доста сложна и за това „ спайдърмен “-ите на Айфеловата кула са изкарали двумесечен курс. Работата е в действителност сложна и за това чистото месечно заплащане на всеки от трийсетимата млади мъже ще бъде към 6000 евро, плюс пари за храна, квартира и така нататък Любопитен е фактът, че от приключилите образованието „ на изсъхнало “ претенденти, към десетима са се отказали от работата и положителното възнаграждение, когато са били отведени в „ краката “ на „ Желязната лейди “ и им е било показано по какъв начин тъкмо би трябвало да  облекат в новия тоалет изопналото се на 330 м височина нейно тяло.

Доколкото до неговия цвят - той е бил подменян не един път и дваж през вековете. Създателят Гюстав Айфел е желал в началото кулата да бъде оцветена в алено, защото този цвят е бил считан за знак на напредъка и индустриализацията. Впоследствие обаче се съгласява тя да бъде оцветена в наситено жълто в основата и по-бледо жълто към върха, като този цвят е изменен в атрацитено сиво през трийсетте години на предишния век.

През 1965 година тогавашното градско управление взема решение тоалетът на „ Желязната лейди “ да минава от кафяво в ярко синьо към върха, тъй като по този начин щяла да се слее с небето. Сега пък кметицата на Париж Ан Идалго и екипът й са заложили на златисто-жълтото, което съгласно тях щяло да подчертае непреходността и величието на признака на един от най-обичаните градове на света.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР