Авторски концерт на проф. Стефан Драгостинов ще се състои на

...
Авторски концерт на проф. Стефан Драгостинов ще се състои на
Коментари Харесай

Световна премиера на Тангра соната от Стефан Драгостинов

Авторски концерт на проф. Стефан Драгостинов ще се състои на 19 ноември от 19 ч. в камерна зала " България ". Програмата включва творби от разнообразни креативен интервали на създателя - Голяма сантиментална соната за соло кларинет и безмълвно пиано, в осъществяване на видния виртуоз кларинетист Росен Идеалов и Пет миниатюри за соло пиано. Ще се състои международната премиера на Тангра соната за соло пиано, отдадена на проф. Милена Моллова, в осъществяване на популярната българска пианистка.

Концертът е отдаден на 30-годишнината от основаването на Нов български университет. Входът е с билети и зелен документ. А дрескодът е публична маска, отбелязва в присъщия си закачлив жанр проф. Стефан Драгостинов.

МИЛЕНА МОЛЛОВА е родена в Разград. Започва да свири на 5-годишна възраст, а на 13 години дебютира като солистка на Софийската филхармония в Концерт за пиано и оркестър 3 от Бетовен под диригентството на огромния български диригент Саша Попов. През 1958 година тя става лауреат и притежател на пета награда на най-престижния международен музикален конгрес - Първия интернационален конкурс " Пьотр Илич Чайковски " в Москва. Милена Моллова има опция да се образова при Димитър Ненов, Панка Пелишек и да приключи образованието си в Московската държавна консерватория при световноизвестния пианист и възпитател Емил Гилелс.

Тя е лауреат и притежател на оценки от авторитетни интернационалните състезания (освен " Чайковски " ) - Международния конкурс за пианисти и цигулари " Маргарита Лонг - Жак Тибо " в Париж; Международния конкурс на най-голямата социална медия в Германия " ARD " в Мюнхен (Internationaler Musikwettbewerb der ARD); Международния клавирен конкурс " Лудвиг ван Бетовен " във Виена.

Внушителната кариера на Милена Молова, която продължава над 75 години, включва произведения от разнообразни стилове и столетия от Барока до през днешния ден и се разгръща в необятния диапазон на соловото музициране, присъединяване в разнообразни камерни обединения и най-много в партньорството с камерни оркестри и огромни оркестрови сформира като Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на Българското национално радио, Пловдивската филхармония и други Свирила е под палката на най-големи български диригенти - Саша Попов, Добрин Петков, Константин Илиев, Васил Казанджиев, Йордан Дафов, Найден Тодоров, и международни звезди - Кирил Кондрашин, Казиоши Акияма, Рудолф Баумгартнер, Жорж Ципин и мн. други Моллова осъществя концертни турнета и гостувания на концертни сцени по целия свят в Европа, Азия, Америка.

Акцент в изпълнителската кариера на Милена Моллова е интегралното осъществяване на цикъла от 32 клавирни сонати на Бетовен, показани в поредност от 9 концерта. Моллова реализира и поредност от два цикъла с интегралното осъществяване на Бетовеновите сонати за пиано и цигулка - осъществени няколко пъти в съдействие с цигуларите Дина Шнайдерман и с Георги Бадев. Заедно с Дина Шнайдерман Милена Моллова реализира и записи на Цигулкови сонати от Моцарт. В последните години тя концертира интензивно с цигуларя Марио Хосен.

Моллова показва министър председатели и извършва неведнъж модерни български произведения - Концерт за пиано и оркестър 1 (1955) и Концертни миниатюри (1970) на Димитър Христов, Концерт за пиано и оркестър 1 (1985) и отдадения на нея Концерт за пиано и оркестър 2 (1999) на Красимир Кюркчийски, " 15 етюда от висша компликация " на Тодор Стойков, фуга " Интеграл " за два рояла от Стефан Драгостинов (посветен на нея и щерка й Милена Лазарова), показания дружно с нейни студенти Концерт за пиано, харпсихорд, чембало и оркестър " Barocus Ex Machina " на Георги Арнаудов. Представя и първи осъществявания на произведения от българските композитори Менахем Бенсусан и Васил Божинов.

Дългогодишен професор е в Националната музикална академия " Проф. Панчо Владигеров " и в департамент " Музика " на Нов български университет. Ръководител на департамента е в интервала 2000-2008 година Удостоена е с купата " Почетен професор " в Нов български университет (2008) и медал " Кирил и Методий - огърлие ". От 1997 година Милена Моллова е ръководител на Настоятелството на НМУ " Любомир Пипков " в София. Председател за България е на EPTA (European Piano Teachers Association), била е член на Президиума на Висшата атестационна комисия при Министерски съвет, член на Съвета за музика при Министерството на културата, специалист към Центъра за изкуства " Сорос ", зам.-председател на сдружение " Шопен " - България, член на Експертния съвет на фондация " Св. св. Кирил и Методий ", основател и ръководител на българската секция на организацията " Защита на децата " в България и донор на Фондация " Панчо Владигеров " в Шумен.

Участва в доста журита на национални и интернационалните състезания за пиано. В Деня на националните будители - 1 ноември 2021 година, Милена Моллова получи званието " Почетен жител на София ".

РОСЕН ИДЕАЛОВ приключва Средното музикално учебно заведение " Добри Христов " във Варна, а по-късно Националната музикална академия " Проф. Панчо Владигеров ", където учи в класа по кларинет на проф. Сава Димитров (1982). Участва и в доста майсторски класове на видни кларинетисти. Концертира с триумф в България и доста страни, взе участие в влиятелни музикални конгреси и фестивали.

Репертоарът му наброява над 700 творби от Ренесанса до наши дни. Изключително издирван реализатор е на модерна музика. Отрано е заинтересован от нея, а с годините придобива репутацията на един от най-високо ценените интерпретатори на новосъздадени произведения, доста от които композиторите посвещават на него. В момента Росен Идеалов е щатен помощник по камерна музика в НМА " Проф. Панчо Владигеров " и преподава камерна музика, оркестрово свирене и кларинет в НМУ " Любомир Пипков " в София.

Над 300 музикални творби са написани за него от изтъкнати български композитори от разнообразни генерации. Бил е солист на множеството симфонични, камерни и духови оркестри в България. Многобройни са студийните му звукозаписи за фонда на БНР, Радио Варна, WDR - Кьолн. Има три независими компактдиска и взе участие с концертни и студийни записи в други 16 плана. По покана на музикалния департамент на Университета в Канзас, Съединени американски щати, през 1999 година изнася лекция за трендовете в актуалната българска музика и майсторски класове в Канзас и Питсбърг. През 2009 година е поканен да преподава кларинет и камерна музика на студенти от университета в Блумингтън, щата Илинойс, Съединени американски щати, в границите на проведената от този университет Академия за камерна музика в Кюстендил. През 2012 година е поканен да изнесе лекции, майсторски класове и концерти в Bloomington University - щата Илинойс, и гр. Индианаполис. Ежегодно организира майсторски класове в границите на Лятната академия за изкуства " Огънят на Орфей ". Двукратно е включван в каталога на университета в Кеймбридж " Who is Who " - 1993 и 1995 година Автор е на доста преработки за кларинет, камерни сформира от духови принадлежности и струнен оркестър. Има влиятелни награди.

СТЕФАН ДРАГОСТИНОВ е композитор, пианист, диригент, възпитател и държавник. Автор е на кантатно-ораториална, симфонична, инструментална, хорова, камерна и вокална музика, попмузика, балетна, кино и театрална музика.

Роден е в София. Започва да учи пиано на седем години при Соня Желева. Учи комбинация при проф. Панчо Владигеров; естетика и полифония при проф. Асен Карастоянов; пиано - при доцент Лидия Кутева, а по-късно при проф. Богомил Стършенов и комбинация при проф. Александър Райчев. През 1970-1972 година е студент в Ленинградската (дн. Cанкт-Петербургска) консерватория " Николай Андреевич Римски-Корсаков ", където се дипломира в класа по комбинация на проф. Борис Арапов. През 1982 година е стипендиант на ДААД (Deutscher Akademischer Austauschdienst) в Кьолн, Германия. Носител е на първи награди на авторитетни интернационалните състезания по комбинация.

От 1974 до 1994 година Стефан Драгостинов работи в Държавния фолклорен отбор " Филип Кутев " (дн. НФА " Филип Кутев " ) като диригент, основен живописен началник и шеф. През 1988 година в Япония отбор " Филип Кутев " под диригентството на Стефан Драгостинов записва първите си 3 компактдиска, които издателската къща " Виктор " тиражира в 1 500 000 екземпляра. Мащабен музикален план на Стефан Драгостинов е " Антология на българския фолклор - Звукови икони на България и Ключът към тайнството ", който композиторът осъществя дружно със основаната от него хорова групировка " Драгостин фолк национал ", с която досега има издадени 11 CD-албума. През 2007 година в Сеул, Корея, Международният комитет World Music огласява решение за почитане на Стефан Драгостинов с академичното звание " Световен занаятчия - World Master ", измежду номинирани от целия свят създатели, за цялостния му принос в региона на проучването на националната музикална традиция и за приобщаване на българската културна еднаквост към международната съкровищница на духовни полезности. През 2011 година, на интернационалния хоров конкурс, проведен от БиБиСи - " Нека народите пеят " (Let the Peoples Sing), " Драгостин фолк национал " печели втора премия.

Стефан Драгостинов е професор по комбинация, оркестровка, естетика, доктрина и модерни музикални техники в Нов български университет в София. През 2011 година е почетен със званието " Почетен професор " на Нов български университет за приноса му като учител по комбинация и музикален разбор. Композиторският му cтил е ослепителен синтез сред национална музикална традиция и модерни композиционни техники и композиторски технологии. От 1978 година ползва в някои от композициите си метода на следената политемпия. Серията му от пет творби " Политемпи " за разнообразни изпълнителски сформира се осъществя благодарение на инсталация, наречена фотополиметроном. Произведенията му се извършват на фестивали по целия свят.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР