Авторитетният германски ежедневник Франкфуртер Алгемайне Цайтунг (ФАЦ) пояснява, че ХДС/ХСС,

...
Авторитетният германски ежедневник Франкфуртер Алгемайне Цайтунг (ФАЦ) пояснява, че ХДС/ХСС,
Коментари Харесай

Днес Борисов Празнува Рд На Внучето, Но Не Му Простиха! Страшни Новини За България Ни Връхлетяха Като Товарен Влак! Премиерът Не Вярва На Ушите Си

Авторитетният немски всекидневник " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ) разяснява, че ХДС/ХСС, Свободната демократическа партия, Алтернатива за Германия и даже Лявата партия са срещу проявяването на неверно разбрани упоритости в това отношение.

Партията на Зелените - назад - упражнявала напън за по-бърз банкет на България в еврозоната, а немските социалдемократи към този момент не заемали твърда позиция по въпроса.

ФАЦ цитира зам.-председателя на парламентарната секта на ХДС/ХСС Ралф Бринкхаус, който е песимистичен във връзка с това дали България извършва политическите предпоставки за скорошно присъединение към еврозоната.

И до момента в който президентът на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер е последовател на концепцията за бързо въвеждане на еврото във всички страни от Общността, президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман е срещу прибързаното разширение на еврозоната, написа вестникът.

Корупцията е сериозен проблем

По думите на зам.-председателя на фракцията на свободните демократи Михаел Тойрер, на хартия данните от България вършат положително усещане. Загриженост обаче будели известията за съществуването на корупция.

" След като таман преодоляхме рецесиите в Южна Европа, би трябвало да демонстрираме по-голямо внимание във връзка с новите претенденти за банкет в еврозоната ", споделя още Тойрер.

ФАЦ показва, че ръководителят на дяснопопулистката " Алтернатива за Германия " Йорг Мойтен не крие, че е изрично срещу въвеждането на еврото в България. " Да се одобри една просешки бедна балканска страна " в еврозоната като България ", съгласно него, било извънредно рисково.

Официалните данни за инфлацията и държавните отговорности дават отговор на критериите за банкет, само че в структурно отношение страната няма да е в положение да се оправи с приема на еврото, счита финансовият специалист на Лявата партия Фабио де Мази, представен от ФАЦ.

Според него, България образно демонстрира, че критериите за конвергентност (които подсигуряват, че присъединението на една страна към еврозоната няма да заплаши самата страна или еврозоната като цяло – б.ред.) не са подобаващи, с цел да подсигуряват стабилността на еврозоната.

Икономическата експертка на Зелените Керстин Андрее обаче е на мнение, че България би трябвало да бъде призната в еврозоната, когато трайно стартира да извършва икономическите предпоставки за това, написа немският вестник.

В отговора си на въпроса на ФАЦ дали България е узряла за еврото, президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман не крие своя песимизъм. Според него, една от поуките от финансовата рецесия в Европа била, че страните, които вземат участие в Европейския валутен съюз, би трябвало да могат трайно и добре да понасят следствията от това, че са се отказали от личната си валута ".

Тъкмо по тази причина критериите за конвергентност били толкоз значими. " Едно преждевременно присъединение – непременно – в последна сметка не е от изгода нито за съответната страна, нито за валутния съюз и Европейски Съюз като цяло ", споделя Вайдман.

ФАЦ отбелязва още, че сходни запаси има и измежду други икономисти и цитира шефа на Германския институт за стопански проучвания Марсел Фрацшер, съгласно който предизвикването пред България ще е обвързвано освен с осъществяването на икономическите критерии, а и с модернизирането на нейните институции.

По-нататък специалистът загатва някои от позитивните фактори за банкет на България в еврозоната – като съществуването на уравновесен бюджет, ниското равнище на държавния дълг, обвързаността на лв. с немската марка, а след това и с еврото.

Най-голямата уязвимост на България

ФАЦ цитира и още един стопански специалист – професора от Цвикау Стефан Колев, който споделя, че България де факто е влезнала на половина в еврозоната, защото Българска народна банка не води лична парична политика.

Според Колев, най-голямата уязвимост на страната е обвързвана с " ужасяващото качество на българските институции ", в това число и необятно публикуваната корупция. Експертът обаче счита, че е значимо България да бъде по-тясно обвързана към Западна Европа благодарение на еврото.

В края на публикацията на ФАЦ са показани някои стопански данни за България. Припомня се и проблематичното развиване на банковия бранш, който отчасти е привързан с Гърция.

В публикацията се споделя още, че българските Fibank и КТБ през 2014 година са изпаднали в съществени усложнения. Тогава Европейски Съюз утвърди незабавен заем от 1,7 милиарда евро, с които банковият бранш в страната бе нормализиран.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР