Автор: obektivno.bgДатската компания Орстед“, която е световен лидер в изграждането

...
Автор: obektivno.bgДатската компания Орстед“, която е световен лидер в изграждането
Коментари Харесай

Световният лидер във вятърната енергия „Орстед“ загуби $2,8 млрд. и напуска няколко европейски държави

Автор: obektivno.bg

Датската компания „ Орстед “, която е международен водач в построяването на офшорни вятърни паркове, няма да изплаща дивиденти на акционерите си в продължение на три години. Нарастващите разноски за зелена сила поради енергийната рецесия принудиха компанията освен да се откаже от плановете си. Тя загуби милиарди долари и напуща няколко страни от Европейски Съюз, съобщи Financial Times. Компанията е 50,1% благосъстоятелност на Дания.

Съветът на шефовете на „ Орстед “ одобри финансовия отчет за 2023 година. Според компанията чистата облага е минус 20,2 милиарда датски крони (2,82 милиарда долара), а възвръщаемостта на инвестиции капитал е спаднала до минус 14%.

Компанията изяснява обстановката с обстоятелството, че трябваше да се откаже от плана American Ocean Wind 1. Електроенергията му, заради възходящите разноски, се оказа прекомерно скъпа за американските консуматори.

Сега загубите на компанията ще се усетят от акционерите. „ Съветът на шефовете реши да спре изплащането на дивиденти за финансовите години 2023-2025. В бъдеще се възнамерява да се възобнови изплащането на дивиденти “, съгласно отчета на „ Орстед “.

Президентът и основен изпълнителен шеф на „ Орстед “, Мадс Нипър, съобщи, че компанията е показала обновен бизнес проект и проекти за създаване на вятърни паркове с потенциал от 35-38 GW до 2030 година Това е с 30% по-малко, в сравнение с компанията беше възнамерявала по-рано.

Освен това „ Орстед “ напуща пазарите на Испания, Португалия и Норвегия и редуцира 800 експерти.

Когато компанията се отхвърли от американските планове през ноември, капитализацията й спадна до 25 милиарда $, до момента в който в пика си през 2021 година беше към 100 милиарда $.

Оборудването за вятърни паркове също нарастна. В резултат на това цената на зелената електрическа енергия нараства бързо.

Например, американските предприятия за комунални услуги стартират да се отхвърлят от договорите с производителите на вятърна сила. Например, „ Орстед “ загуби търг за доставка на електрическа енергия за щата Роуд Айлънд. Според държавната компания предлагането на разработчика на вятърни паркове е прекомерно скъпо.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР