Автор на „Финита ЛИ комедия?!“ е руският драматург Сергей Литвиненко,

...
Автор на „Финита ЛИ комедия?!“ е руският драматург Сергей Литвиненко,
Коментари Харесай

Финита Ли комедия?! пита философски Арт театър - slava.bg

Автор на „ Финита ЛИ комедия?! “ е съветският драматург Сергей Литвиненко, който дружно с Милена Червенкова поставя началото на Арт спектакъл преди 30 години и влагат доста обич и креативна упоритост. Режисьор на спектакъла е Камен Коев, а живописен съветник известния възпитател и режисьор проф. Надежда Сейкова, чиито възпитаници са и Милена Червенкова, и Камен Коев.



Режисьорът Камен Коев (вляво) репетира дружно с актьорите Милена Червенкова, Благовест Асенов и Теодор Софрониев

Пиесата е написана преди 21 години, а звучи като че ли е отдадена на сегашната ни реалност, показа пред Lupa.bg Милена Червенкова, която извършва една от функциите в спектакъла. Жанрът е трагифарс. Авторът Сергей Литвиненко избира четирима от героите на комедия дел арте - Пиеро, Арлекин, Коломбина и Малвина и с вълшебна машина на времето ги изпраща от ХVІ в ХХІ век. Страната, в която попадат, се споделя Чудация. А в тази страна те към този момент са господин Пиерини, господин Арлекини, Мадам Коломба и Мелина. В стила на комедия дел арте се сменят подиуми на обич, ревнивост и политическа ирония, открехна завесата Милена Червенкова.



Милена Червенкова е Коломбина и Мадам Коломба в спектакъла "Финита ЛИ комедия?! "

Така всеки от актьорите влиза в няколко облика. Милена Червенкова е Коломбина и Мадам Коломба, Благовест Асенов – Пиеро и господин Пиерини, Сиана Миладинова – Малвина и Мелина, Теодор Софрониев – Арлекин и господин Арлекини.



Директорът на Арт спектакъл добави, че гениалността на съветския драматург Сергей Литвиненко е, че е измислил по какъв начин тези герои от комедия дел арте да преминат през времето и да се пренесат няколко века по-късно. Нищо не се е трансформирало от 21 години, когато е написана пиесата, добави Милена Червенкова. Тя тъжи, че драматургът си е отишъл прекомерно млад и няма да може да види пиесата си сложена на българска сцена. "Свързах се със сина на Сергей Литвиненко - Георги, който ни подари авторските права и той ще пристигна на премиерата ", сподели актрисата.



На въпрос на Lupa.bg дали настава краят на комедията режисьорът Камен Коев отговори шеговито: "Дали ще свърши в миналото никой не знае. Засега няма нишани, че ще свършва, не се виждат знаците на ориста и това се отнася освен за България, само че и за света. "Финита Ли комедия?! " е отпратка от комедия дел арте. Идеята е, че тези неща не са се трансформирали от този момент до момента и те постоянно са настоящи. В комедия дел арте всичко е на показ и всичко е увеличено в пъти повече, с цел да съществува комедия дел арте. Всичко е увеличено под лупа, увеличено е много устойчиво, с цел да се покажат недъзите на едно общество, по този начин и тук в тази пиеса се опитваме да покажем недъзите на едно общество в страната Чудация ", разяснява Камен Коев.



Благовест Асенов, Сиана Миладинова и Теодор Софрониев са част от комедията дел арте

"Може да е България или в която и да е друга страна. Фактът, че това нещо може да съществува на всички места е огромна повинност за всички нас. Но ние би трябвало да запазим положителното си възприятие за комизъм и да продължаваме напред. Така че настава ли "Финита Ли комедия?! " публиката и феновете ще кажат ", добави с усмивка режисьорът на спектакъла.

Гледайте спектакъла на 20 октомври в РКИЦ София от 19.30!

...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР