Автор: Десислава Попова,Следвайте Гласове в САЩ настигнаха Катар по износ

...
Автор: Десислава Попова,Следвайте Гласове в САЩ настигнаха Катар по износ
Коментари Харесай

САЩ застигнаха Катар като най-голям износител на втечнен природен газ в света

Автор: Десислава Попова,
Следвайте " Гласове " в

Съединени американски щати настигнаха Катар по експорт на полутечен природен газ (LNG) през предходната година, което е крайъгълен камък в стремителния напредък на Америка като главен снабдител на горивото, заяви Bloomberg.
Двете страни са най-големите експортьори на полутечен природен газ в света, като експортът на всяка от тях възлиза на 81,2 млн. тона през 2022 година, сочат данни от следене на кораби, събрани от Bloomberg. Това число е непретенциозно нарастване за Катар, само че бележи голям скок за Съединени американски щати, които започнаха да изнасят LNG, нареждайки се измежду по-малките експортьори през 2016 година и като че ли за една нощ се трансфораха в преобладаваща мощ в бранша.
Революцията на шистовия газ в комбиниране с вложения за милиарди долари в уреди за втечняване трансфораха Съединени американски щати от чист вносител на LNG в главен снабдител. Световната енергийна рецесия и отдръпването от съветския тръбен газ усилиха търсенето на американски полутечен газ.


Съединени американски щати щяха да станат най-големият експортьор на полутечен природен газ в света, в случай че не беше избухнал пожар в експортния терминал Freeport LNG в Тексас, поради който заводът е затворен от юни. Предвижда се оборудването да възобнови активността си по-късно този месец, което ще затвърди позицията на Съединени американски щати като максимален експортьор на гориво.
Въпреки това Щатите ще би трябвало да усилят доста потенциала си за експорт на LNG, в случай че желаят да запазят първото място до края на десетилетието. Катар е в развой на огромно разширение на индустриалните си мощности, което може да затвърди лидерската му позиция в бранша от 2026 година Австралия евентуално ще задържи третото си място по експорт на полутечен газ в света.
Япония пък изпревари Китай и стана най-големият вносител на LNG през 2022 година, сочат още данните за корабите. Строгите ограничавания поради Covid в националната република сринаха търсенето на гориво, до момента в който японските съперници натрупаха газ, за ​​да се приготвят за зимата.
 
 
02 Яну 202346001 Яну 202350131 Дек 2022320031 Дек 2022209031 Дек 202218230 Дек 2022254КоментариУууу, Горна Волта с ракети. Бензиноколонка на цивилизования свят!03 Яну 2023 10:33ч.
Гиди дърти лицемери англоезически
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР