Автомобилната история има впечатляващо количество от първи преживявания – първият

...
Автомобилната история има впечатляващо количество от първи преживявания – първият
Коментари Харесай

Първата глоба за превишена скорост в историята е издадена в Лондон

Автомобилната история има впечатляващо количество от първи прекарвания – първият автомобил, първата автомагистрала, първата приложимост на колан, първият дизелов мотор и доста други. Това е една цяла ера, която стана допустима с помощта на господин Бенц и неговия автомобил. Сред всички първи инициативи можем да открием и историята на първата санкция за превишена скорост.

Събитието се случва през далечната 1896 година по улиците на Лондон. Тогава законодателството позволява на водачите да не карат с повече от 3 км/ч и всеки водач би трябвало да има човек, който да върви пред автомобила и да размахва байрак, с цел да заяви на останалите поданици, че се доближава автомобил. Клаксоните още не били въведени, а и не би трябвало да забравяме, че конете не трябвало да се плашат.

Когато Уолтър Арнълд натиснал педала и полетял по Падок Ууд, неговият автомобил се движил с главозамайващите 12.8 км/ч. Освен това полицията забелязала, че неговият асистент липсвал. Патрулният служител на реда решил, че такива автомобилни фанатици би трябвало да се глобяват и по тази причина яхнал велосипеда си. Преследването траяло близо 10 километра, преди нарушителят да бъде спрян. Самият Арнълд изпаднал в потрес от обстоятелството, че ще би трябвало да заплати санкция или още по-страшно, да влезе в пандиза. Тогава още не осъзнавал, че ще остане в историята като индивида с първата санкция за превишена скорост.

Полицията се отнесла задоволително грубо и желала да покаже, че сходни нарушавания няма да се търпят. Фишът щял да измъкне цялостен шилинг от бедния водач. Инструментът на закононарушението е Benz Velo. Шофьорът бил прочут авто производител и търговец, който по лиценз произвеждал Benz в Лондон. Съответно към този момент знаем и коя е първата кола, която е надвишила скоростта. Една година по-късно страната вдигнала рестриктивните мерки на скоростта на по-разумните 22.4 км/ч и предупредителите на пътя били отстранени. Новият закон предиздвикал автомобилистите да си устроят и съревнование от Лондон до Брайтън. Арнолд също взел участие в един от своите лични коли.

Снимка: CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=141423

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР