Автомобилът, какъвто го познаваме днес, е резултат от хиляди нововъведения

...
Автомобилът, какъвто го познаваме днес, е резултат от хиляди нововъведения
Коментари Харесай

Най-големите нововъведения в автомобилния свят [1/5]

Автомобилът, какъвто го познаваме през днешния ден, е резултат от хиляди нововъведения през годините. В тази поредност преглеждаме всички коли, които трансформираха света – една по една.  

В съвсем всички случаи съответна иновация, която е придвижила автомобилния свят на крачка напред, е пристигнала на този свят в съответен сериен автомобил.

В тази поредност се споделя за първия автомобил с V8 мотор, с електрическа „ ръчна спирачка “, климатика и даже за онази дребна, само че толкоз потребна стрелка, която ви припомня от коя страна е капачката на резервоара за гориво.

За тази поредност публицистите от autocar са издирили цялостен куп нови и забавни нововъведения, с цел да се насладите на тях, и се пропуснали някои от по-малко забележителните.

Както нормално, всички те са оценени по десетобалната канара за нововъведение – по този начин се прави оценка дълготрайното влияние на технологията: колкото по-високо е цифрата, толкоз по-голямо е въздействието. 

Това не е оценка на самия автомобил или на това до каква степен сполучлив е бил той. Някои от тези коли се оказаха прекомерно изпреварили времето си. Но всички те са сложили началото на нещо, което нормално усъвършенства шофирането. Поздравяваме всички тях. 

Пътуването е много дълго, тъй че поемете надълбоко мирис и се качете на борда.

ПЪРВИ АВТОМОБИЛ: Benz Patent-Motorwagen (1886 г.)

Не можем да не стартираме от 1886 година, когато Карл Бенц (1844-1929 г.) ни подарява това, което е общопризнато като първия автомобил в света. Задвижван от едноцилиндров мотор с работен размер 954 куб. см, той развива към 10 км/ч. 

Помогнала му брачната половинка му Берта (1849-1944 година, на фотографията в модерна възстановка); когато през 1888 година тя подхванала първото в света дълго пътешестване с автомобил, тя сложила кожа на спирачките и по този метод изобретила спирачната накладка.

Освен това стопира, с цел да зареди гориво в аптека, като по този метод го трансформира в първата в света (неволна) бензиностанция.

КОЕФИЦИЕНТ ИНОВАТИВНОСТ: 11/10



МАСОВО ПРОИЗВОДСТВО АВТОМОБИЛ, СКОРОСТОМЕР: Oldsmobile Curved Dash (1901 г.)

Време е да развенчаем един мит: Ford Model T не е първият всеобщо създаван автомобил в света.

Той е първият всеобщо създаван автомобил в света, който се продава в в действителност огромни количества, само че точно Curved Dash Oldsmobile е първият автомобил, създаден благодарение на техники за всеобщо произвеждане.

Въпреки това сред 1901 и 1907 година са създадени единствено към 19 000 екземпляра, до момента в който сред 1908 и 1927 година са създадени над 16,5 милиона екземпляра от Model T.

Този Oldsmobile е и първият сериен автомобил, в който е инсталиран скоростомер.

КОЕФИЦИЕНТ ИНОВАТИВНОСТ: 10 – повода, заради която даже хора с ниски приходи могат да си разрешат автомобил през днешния ден, е, че всеобщото произвеждане ги прави доста по-евтини за разработване и надлежно за закупуване. Скоростомерите също са много потребни.


СТАРТЕР: Cadillac (1912 г.)

Американският инженер Клайд Колман патентова електрическия запалител през 1903 година След това той продава патента си на компанията Delco, по-късно закупена от General Motors, която дава на подразделението си Cadillac оценката да бъде първият авто производител, който продава автомобил с електрически запалител, със своето издание Touring Edition от 1912 година

Функцията е била революционна и бързо се е популяризирала в автомобилната промишленост през 1910 година След 1919 година даже моделът Т на Ford на преференциална цена се предлага със запалител. 

През 1916 година Cadillac отива още по-далеч със своя Type 53 – за стартирането на мотора е нужен ключ.

КОЕФИЦИЕНТ ИНОВАТИВНОСТ: 10 – да запалите автомобила си с манивела през днешния ден би било уморително и с опция да сис счупите китката или пък да си избиете зъб. Историята познава и смъртни случаи при пускане на автомобил с манивела.


КАРОСЕРИЯ ОТ СТОМАНА: Dodge (1913 г.)

През 1912 година предприемачът от Филаделфия Едуард Бъд основава компания за произвеждане на стоманени съставни елементи и в границите на една година получава контракт от Dodge за направата на 70 000 каросерии. 

По това време доста коли употребяват дърво в структурата си, а външните панели постоянно са направени от плат, само че напълно стоманената каросерия е здрава и твърда, само че относително лека.

Не след дълго Budd стартира да създава стоманени панели и/или каросерии за Cadillac, Chrysler, Mercedes, Citroën и Ford и други

КОЕФИЦИЕНТ ИНОВАТИВНОСТ: 10 – да катастрофираш, до момента в който караш железен автомобил не е занимателно, само че е по-добре спрямо това да се разбиеш в дървен. А стоманата прави колите доста по-лесни за направа.

V8 ДВИГАТЕЛ: Cadillac (1914 г.)

Въпреки че Rolls-Royce теоретично е първият авто производител, който предлага автомобил с V8 мотор, са създадени единствено три екземпляра от неговия 3,5-литров модел.

На този стадий всички мотори са били стартирани с ръчна манивела, а осемте цилиндъра са означавали доста старания, тъй че въвеждането на електрически запалител през 1912 година разрешава на Cadillac да показа същински всеобщ автомобил с V8 мотор през 1914 година

Само за една година компанията продава 13 000 екземпляра от своя 5,4-литров V8 модел. Оттогава Cadillac се занимава главно с V8.

КОЕФИЦИЕНТ ИНОВАТИВНОСТ: 7 – в полза на истината през днешния ден автомобилният свят би могъл да оцелее и без V8 мотори, само че на нас това не би ни харесало изключително.

V12 ДВИГАТЕЛ: Packard Twin-Six (1915 г.)

По времето, когато малко производители на коли са употребявали силови елементи с повече от четири цилиндъра, наподобява необикновено, че американският производител на коли Packard показва мотор V12. С работен размер 6945 куб. см, необикновено плавният и прелъстителен елемент на Packard е с мощ единствено 88 к.с., които се предават към задните колела посредством тристепенна механична скоростна кутия.

КОЕФИЦИЕНТ ИНОВАТИВНОСТ: 6 – в един свят, доминиран през днешния ден от турбодвигатели с понижен размер, малко неща могат да надминат плавното и все по-рядко срещано великолепие на съвременен V12. Браво, Packard, и почивай в мир.

СПИРАЧКИ СЪС СЕРВОУСИЛВАТЕЛ: Leyland Eight (1920 г.)

Джон Пари-Томас, който след това конструира автомобила Babs, с който слага връх за скорост по суша (и в който умира на пясъците Пендайн в Уелс), основава план за работещ сервоусилвател на спирачките. 

Това вакуумно устройство отстранява усилието при прекъсване и за първи път е инсталирано на тежкия и първокласен Leyland Eight, от който през 20-те години на предишния век са създадени единствено няколко бройки заради астрономическата цена.

В края на това десетилетие спирачните сервоуправления стартират да се употребяват по-широко, като към този момент са станали известни в товарните коли.

КОЕФИЦИЕНТ ИНОВАТИВНОСТ 9: Без тази технология единствено в действителност мощните хора биха могли да спрат бързо автомобил, което би имало съществени последствия за пътната сигурност и би направило шофирането извънредно уморително.

СВЕТЛИНА ЗА ЗАДЕН ХОД: Wills Sainte Claire (1922 г.)

Чайлд Харолд Уилс (1878-1940 г.) е първият чиновник на Ford, само че връзките му с Хенри Форд се утежняват и когато напуща компанията, получава огромна сума пари, задоволителна, с цел да сътвори лична компания. 

Омръзнало му е да се движи на заден ход на сляпо през нощта, по тази причина новата му компания Wills Sainte Claire взема решение да направи нещо по въпроса.

За тази цел вгражда светлина за заден ход в близката страна на своя роудстър A-68 от 1922 година, която се включва при включване на задна предавка. Автомобилът е безценен, а продажбите му са дребни и компанията е закрита през 1927 година

КОЕФИЦИЕНТ ИНОВАТИВНОСТ: 8 – не доста блестяща, само че въпреки всичко извънредно потребна.

АЛУМИНИЕВИ ДЖАНТИ: Bugatti Type 35 (1924 г.)

Алуминият е по-лек от стоманата, тъй че монтирането на алуминиеви джанти спомага за понижаване на общата маса, както и на неокаченото тегло.

Последното спомага за възстановяване на качеството на возията и на ръководството, заради което Bugatti предлага първите в света алуминиеви джанти за своя Type 35.

Летите джанти стават известни като фабрично съоръжение едвам дълго време след появяването на Type 35. През 60-те години самостоятелните производители на джанти оферират джанти от магнезиева сплав, с цел да понижат още повече тежестта.

КОЕФИЦИЕНТ ИНОВАТИВНОСТ: 7 – с изключение на тежестта, те нормално вършат колите да наподобяват доста по-добре.

РАДИО В АВТОМОБИЛ: Cadillac La Salle (1929 г.)

Споровете се водят за това кой е първият автомобил с фабрично инсталирано радио. Cadillac от 1929 година (и неговата вариация La Salle) се е предложил с инсталирано от дилъра устройство Delco-Remy, само че наподобява, че английската компания Crossley е първият автомобил с фабрично инсталирано AM радио през 1933 година

До края на 30-те години радиото е общоприетоо съоръжение в Америка. Разработването на транзистора след Втората международна война разрешава радиоприемниците да бъдат доста по-малки и по-надеждни и Chrysler става първата компания, която ги инсталира в края на 1955 година за колите с моделна година 1956.

От 50-те години на предишния век последователно се вкарват FM приемници с по-високо качество на звука.

КОЕФИЦИЕНТ ИНОВАТИВНОСТ: 9 – смяна към по-добро.

БОЯ МЕТАЛИК: Chevrolet (1932 г.)

Има доста разногласия за това по кое време е въведен „ металикът “. Към края на 30-те години на предишния век доста американски марки я оферират.

Cadillac я предлага от 1933 година, а Hupmobile – от 1934 година, само че наподобява, че и двамата са били изпреварени от Chevrolet, който разрешава на своите коли да бъдат боядисани в металик още през 1932 година

Боята, смесена с към 2% железен прахуляк, прави колите да наподобяват по-добре от тези с плътни цветове и има способността да устоява по-дълго на избледняване. Всичко това оказва помощ на автомобила да резервира цената си по-добре.

КОЕФИЦИЕНТ ИНОВАТИВНОСТ: 8


ОТОПЛЕНИЕ В АВТОМОБИЛ: Nash (1933 г.)

Още при започване на 20-те години на предишния век са се предложили груби отоплителни уреди, макар че те постоянно са били афтърмаркет, а не фабрично вградени.

Сравнително стилен и ефикасен фабричен отоплител се появява едвам през 1933 година, когато американската компания Nash показва новата си гама.

КОЕФИЦИЕНТ ИНОВАТИВНОСТ: 8 – доста усъвършенстване на комфорта на автомобила.

OVERDRIVE: Chrysler Airflow (1934 г.)

Overdrive поддържа пътешестване на дълги дистанции при по-ниски обороти на мотора, което спомага за икономията на гориво, и е въведена няколко години преди Втората международна война в новаторския модел Airflow, който не е имал пазарен триумф.

Разработен благодарение на Орвил Райт (да, този, от братята Райт), въодушевеният от самолетите дизайн на Airflow и овърдрайвът са измежду първите опити за фокусиране върху икономията на гориво.

Изпреварил времето си, Airflow е спрян през 1937 година, след единствено три години продажба, само че въздействието му е голямо.

КОЕФИЦИЕНТ ИНОВАТИВНОСТ: 7 – началото на пътя към по-голяма горивна успеваемост.

“ПРЪСКАЛКИ ”: Triumph (1935 г.)

Първите коли, в които общоприетоо се оферират устройства за измиване на предното стъкло, са Triumph Gloria и Vitesse от 1935 година

Системата е била вакуумна, а не електрическа, и единствено затворените версии на автомобила са се сдобили с такава технология – евентуално от тези, които са си купили кабриолет, се е очаквало просто да подадат глава над горната част на стъклото, с цел да видят пътя си напред.

КОЕФИЦИЕНТ ИНОВАТИВНОСТ: 8 – доста удобена иновация.


ДИЗЕЛОВ ДВИГАТЕЛ: Mercedes-Benz 260D (1936 г.)

Рудолф Дизел (1858-1913 г.) създава мотора, носещ неговото име, през 90-те години на XIX в. Първоначално той се употребява в кораби и подводници, а първият дизелов камион се появява през 1908 година

Направата на по-малък и по-лек мотор се оказва предизвикателство, само че автомобилните компании работят по този проблем след Първата международна война.

Мерцедес пусна на пазара първия същински сериен автомобил с дизелов мотор – 260D; моторът има мощ 45 к.с., което му разрешава да развие респектиращата оптималната скорост от 59 км/ч…

В последна сметка Mercedes ще помогне за решаването на главния проблем на дизеловите коли – тяхната тромавост – само че това ще отнеме към 40 години (останете на линия).

КОЕФИЦИЕНТ ИНОВАТИВНОСТ: 7 – в този момент, когато загрижеността за въздействието му върху качеството на въздуха го трансформира в новобранец, той се смята за по-малко значим, най-малко що се отнася до колите.

Но храната, която ядете през днешния ден, съвсем несъмнено е била доставена до магазина с камион, задвижван с дизелово гориво, и това ще продължи още известно време.

АВТОМАТИЧНА СКОРОСТНА КУТИЯ: Oldsmobile Series Sixty (1939 г.)

Автоматичната скоростна кутия Oldsmobile Hydra-Matic от 1939 година е извънредно значима. Макар че през днешния ден потреблението на ръчна скоростна кутия не е прекомерно сложна работа, това не е било по този начин през 30-те години на предишния век, когато е било нещо виртуозно майсторство.

Появата на четиристепенна скоростна кутия е сериозна смяна, а автоматикът ще се трансформира в преобладаващ вид трансмисия след Втората международна война, изключително в Америка.

Подразделенията на GM за произвеждане на части ще продават Hydra-Matic на доста други автомобилни компании, в това число Nash, Hudson и британския Rolls-Royce, а братята и сестрите на GM от Oldsmobile също бързо ще възприемат технологията.

КОЕФИЦИЕНТ ИНОВАТИВНОСТ: 9 – в действителност доста забележителна иновация от General Motors.

МИГАЧИ: Buick (1939 г.)

През първите няколко десетилетия от съществуването на автомобила от водачите се очакваше да алармират за желанията си, като обтегнат ръка през прозореца и покажат дали завиват наляво или надясно, или понижават скоростта. 

Преди Втората международна война по-популярни стават „ trafficators “ – това са оцветени в оранжево индикатори, които изскачат от страната на автомобила, в чиято посока ще се завива.

Някои производители на коли се придържат към тях до началото на 60-те години. В рамките на една година Cadillac, Hudson и LaSalle последват образеца.

КОЕФИЦИЕНТ ИНОВАТИВНОСТ: 8 – огромен плюс за пътната сигурност, изключително през нощта.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР