Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Ню Хърайзънс успя да заснеме

...
Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Ню Хърайзънс успя да заснеме
Коментари Харесай

Ню Хърайзънс засне малките луни на Плутон!

Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Ню Хърайзънс ” съумя да снима дребните луни Никс и Хидра, които обикалят към Плутон. Луните се виждат на серия от изображения, направени в интервала сред 27 януари и 8 февруари.

Интересно е, че това се случва на 85 годишния празник от откриването на Плутон. Точно преди 85 години астрономът Клайд Томбо съумява да открие дребната планета-джудже от обсерваторията Ловъл във Флагстаф, Аризона.

“Откритието на Плутон от професор Томбо е било прекомерно напред за времето си, възвестявайки откритието на пояса на Куйпер и цялостен нов клас планети ”, споделя Алън Стърн, началник на задача “Ню Хърайзънс ”.

Луните на Плутон са открити много по-късно. През 1978 година е открита най-голямата луна Харон. Дълго време се считаше, че това е единствената луна и чак през 2005 година благодарение на телескопа “Хъбъл ” са  открити Никс и Хидра. През 2012 година са открити още две луни – Стикс и Цербер.

Всички луни носят имена от гръцката митология, които по някакъв метод са свързани с царството на гибелта. Плутон е богът на гибелта. Харон е лодкарят на Плутон, който придвижва душите на мъртвите  измежду реката Стикс. Хидра е едно от чудовищата, победени от самия Херкулес, който слиза жив в подземното царство и укротява кучето Цербер. А Никс е гръцката богиня на мрака и майка на Харон.

Снимките, направени от това разстояние на Плутон, са прекомерно далечни, с цел да се разграничат някакви елементи. Няма да е по-различно и през месец март. Едва през месец април се чака Плутон да се вижда по-различен от точка, а през май по някое време фотосите на “Ню Хърайзънс ” ще станат по-добри от тези на телескопа “Хъбъл ”.

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР