Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Джуно прелетя край Земята на

...
Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Джуно прелетя край Земята на
Коментари Харесай

Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Джуно” прелетя за последен път към Земята, преди да се отправи към Юпитер!

Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Джуно ” прелетя край Земята на 9 октомври 2013 година по проект, с цел да употребява нейното гравитационно влияние за ускорение към крайната цел – Юпитер. “Джуно ” беше изстреляна през лятото на 2011 година, след което хвърча далечния космос в продължение на две години, преди да се завърне през този месец в покрайнините на Земята още веднъж, за финален път. След гравитационната маневра “Джуно ” към този момент лети към Юпитер. Пристигането в орбита към тази гигантска газова планета е планувано за 4 юли 2016 година.

Облитането на Земята беше сполучливо и “Джуно ” направи няколко фотоси на нашата планета от космоса. Всичко протече по проект с едно изключение – автоматизираната междупланетна станция навлезе в предпазен режим на работа (safe mode) заради незнайна причина. Навлизането в предпазен режим не се отрази неподходящо на маневрата, както и на тестването на научните принадлежности по време на облитането – множеството от данните към този момент са били изпратени към Земята.

 Juno flies by Earth

“Джуно ” съумя да снима Земята, прелитайки край нея на 9 октомври 2013 година Photo credit: NASA/JPL/SwRI/MSSS/Ken Kremer

Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Джуно ” ще учи планетата Юпитер от полярна орбита – по-специално нейния състав, конструкция, магнитно поле. Сред главните научни въпроси, на които задачата би трябвало да отговори, са: “Как се е формирала планетата? ”, “Има ли твърдо ядро? ”, “Какво е количеството вода в атмосферата? ”.

Името на планетата Юпитер идва от римската митология – Юпитер е висш господ. “Джуно ” е кръстена на Юнона, неговата брачна половинка.

Важно е да се означи, че “Джуно ” от своята полярна орбита ще учи на първо място планетата Юпитер, а не нейните луни, за някои от които се допуска, че имат течен океан под повърхността и вероятно живи организми. Изучаването на луните, в частност Европа, е планувано за бъдеща задача – въпреки че нейното осъществяване към този момент наподобява неразбираемо заради дефицита на сериозно значим плутоний, който ще служи за електрозахранване на бъдещия галактически уред. За сметка на това “Джуно ” ще употребява слънчеви акумулатори за електроснабдяване – впрочем, “Джуно ” е първата задача, която ще учи планета оттатък орбитата на Марс със Слънчево електрозахранване! За да работи дейно, “Джуно ” ще бъде непрекъснато осветлен от Слънцето по време на цялата задача – като се изключи къси интервали, когато ще работи основният мотор.

След идването в орбита към Юпитер, “Джуно ” ще работи в продължение на към една година – от 2016 до 2017, след което ще бъде целеустремено изведен от орбита, с цел да изгори в юпитерианската атмосфера. Тази мярка се организира да не би “Джуно ” да се сблъска с някоя от луните и да придвижи земни бактерии върху нея.

За повече информация по отношение на облитането на Земята от “Джуно ”: Universetoday

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР