„Автомагистрали“ са сключили договор за доставка на озеленяване на автомагистрала

...
„Автомагистрали“ са сключили договор за доставка на озеленяване на автомагистрала
Коментари Харесай

Министър Караджов: Сключен е договор за озеленяване на АМ „Хемус“ , а магистрала няма


„ Автомагистрали “ са сключили контракт за доставка на озеленяване на автомагистрала „ Хемус “, само че не е подписан подобен за строително-монтажни действия на автомагистрала. Това съобщи пред бТВ вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов. По думите му има единствено контракти за доставка на материали – трошляк, бетон, желязо.

Според него към днешна дата не може да се даде краен период за завършването на аутобана през Северна България.

Сключени са контракти за 10 сектора за оставащите 240 км от автомагистрала „ Хемус “, които не са построени. Един единствен от тях е подписан по Закон за обществените поръчки (б.р. Закон за публични поръчки), той си върви добре и ще бъде приключен в период. За останалите 9 е прибавен „ инхаус “ механизма “, изясни районният министър. Той разясни, че държавното сдружение „ Автомагистрали “ няма нито нужната техника, нито нужните чиновници, с цел да приключи процедурите. Караджов посочи, че по въпросните 10 сектора са предоставени процедури за 4 милиарда лева, като от тези пари са преведени дейно 1,3 милиарда лв..

„ Преведени са на компаниите, с които „ Автомагистрали “ е сключила контракти по „ инхаус “. Аз не мога да настоявам коя компания е куха и коя – не, има си проверяващ орган. Никой министър на районното развиване няма проверяващи пълномощия. Във всичките 9 сектора - с „ инхаус “, стартира строителството без да има нито един план, уточни той и изясни, че Народното събрание би трябвало да узакони строителството на тези сектори.

Министърът беше безапелационен, че идващите поръчки ще минават по Закон за обществените поръчки, ще се ограничи и практиката строителят самичък да проектира осъществяването. По думите му все още няма нито един подготвен план за огромен инфраструктурен план. На идейна фаза стартира действителното планиране на скоростния път от Русе до Велико Търново. Отсечката Бяла-Русе, където стават най-вече произшествия с жертви – би трябвало да свалим обаче трафика сред Търново и Габрово, което надали е фантазия на габровци. Затова пътят от Русе ще се пресече с Автомагистрала „ Хемус “, ще мине през Търново, а двулентовата права – да стане четирилентова “, разяснява Караджов и добави, че план за тунел под Шипка също няма.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР