Автомагистрали ЕАД има капацитета и ресурса да изгради автомагистрала Хемус

...
Автомагистрали ЕАД има капацитета и ресурса да изгради автомагистрала Хемус
Коментари Харесай

Петя Аврамова: Трябва да имаме силна държавна фирма, която да строи магистрала

" Автомагистрали " ЕАД има потенциала и ресурса да построи автомагистрала " Хемус ". Това е споделила министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова на съвещание на парламентарната комисията по районна политика, благоустройство и локално самоуправление, оповестиха от Министерство на регионалното развитие.

Регионалният министър е била безапелационна, че сдружението няма подписани контракти и рамкови съглашения с частни компании за създаване на Автомагистрала " Хемус ". " Имаме решение на държавното управление, с което бяха предоставени 1,350 млрд.лв., целеви средства за градежа на 134 км от Автомагистрала " Хемус ". Тези средства са в специфична сметка на Министерство на регионалното развитие, като ще се изразходват единствено и само за строителството на автомагистралата, която е най-важният план за Северна България ", е уверила пред депутатите районният министър.

Аврамова е коментирала, че страната би трябвало да има мощно строително сдружение с потенциал, което да заеме позиции в строителния отрасъл по образеца на страни в Европейски Съюз, чийто държавни и общински сдружения, оперират в частния и обществен бранш.

По време на съвещанието ръководителят на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " инж. Дончо Атанасов е съобщил, че предварително, със седем месеца, ще завърши правенето на техническите планове за строителството на Автомагистрала " Хемус " в сектора сред Боаза и разклона за пътя Плевен-Ловеч.

Няма закъснение в процедурите за строителството на автомагистрала Видин-Враца и четириленство скоростен път от Мездра до Ботевград, е уведомила още министър Петя Аврамова. За сектора сред Мездра-Ботевград до крайния период за подаване на предложения е подадена една тъжба за един от лотовете, само че през днешния ден с решеше на Комисия за защита на конкуренцията, жалбата е отхвърлена и следва отваряне на офертите. Паралелно с това се проектира и нов четирилентов обходен път на Враца, чието създаване да е паралелно с автомагистралата. В началото на лятото завършва и рехабилитацията на пътя през прохода " Петрохан ", допълниха от районното министерство.

Министър Аврамова е съобщила още, че идната седмица ще бъде показан отчетът на Световна банка за тарифирането с тол такса на тежкотоварните транспортни средства от 16 август. Таксите ще бъдат разисквани с всички заинтригувани страни - автобусни превозвачи, притежатели на транспортни компании и други структури, с цел да се избере най-целесъобразния модел за възнаграждение. Тя е допълнила, че огромна част от дефектите, проявени при старта на е-винетките, към този момент са отстранени.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР