Австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че ще настоява ЕС да

...
Австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че ще настоява ЕС да
Коментари Харесай

Нехамер: ЕС трябва да финасира оградата на българската граница

Австрийският канцлер Карл Нехамер съобщи, че ще упорства Европейски Съюз да финансира укрепването на ограда по българо-турската граница. Той също по този начин уточни, че е разискал това с българския президент и че Брюксел е получил калкулации за нужната сума от София – тя възлиза на 2 милиарда евро.

„ Австрия е в тежка обстановка. Имаме над 100 000 подадени молби за бежански статут. 75 000 от тях не са регистрирани. Това значи, че 75 000 души пресичат външната граница с Европейски Съюз, минават през страни от Европейски Съюз и биват хващани чак в Австрия. Това е проблем на сигурността и той би трябвало да се реши “, съобщи Нехамер пред публицисти в Брюксел.

„ Ние би трябвало да поддържаме България и Румъния в този проблем, Унгария също. Това са страни, които би трябвало да пазят външните ни граници и за нас, вътрешните страни. Виждаме, че има много проблеми, че са нужни механически и финансови средства  за поддръжката им, най-много на България за границата й с Турция. Трябва да премахнем табуто за оградите и най-накрая да разберем, че има потребност от ограда по границата и България би трябвало да бъде финансирана за построяването й със средства от Европейски Съюз “, уточни канцлерът.

„ Аз съм в непрекъснат контакт с българския президент, с румънския. Но изключително България има сериозен проблем и това го удостоверява и българският президент. Българският президент самичък споделя, че България има потребност от поддръжката на Европейски Съюз. Българският президент самичък споделя, че оградата, която е стартирана, би трябвало да бъде укрепена. Да се преструктурира отбраната и най-много служителите на реда по границата да бъдат по-добре предпазени “, съобщи още Нехамер.

Той уточни и че би трябвало да се прави разлика сред бежанци  и мигранти. Между хора, които са застрашени и търсят отбрана и такива, които търсят работа. Проблемът на Европа е, че непрекъснато слива тези две неща, съобщи той.

Нехамер даде образци и за други огради.

„ Навсякъде, където границите са изключително натоварени и под напън, има физически бариери. Те оказват помощ и пазят и полицейските чиновници. България постави такава ограда, само че тя е единствено стартирана и би трябвало съществено да бъде укрепена. България към този момент даде и сметката за такова оборудване – страната има потребност от 2 милиарда евро за такава ограда. Гърция, да вземем за пример, построи толкоз солидна ограда по границата си с Гърция, че тя би издържала даже насилствена офанзива. Тоест оградите по границите не са нищо ново, само че до момента бяха оставяни на обособените членки, те да се оправят с това. Еврокомисията не дава средства за това. Виждането на Австрия е, че с оградата страни като България ще са в положение да защитят и личните си полицейски сили “, съобщи той.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР