Австрийската Borealis купува фабриката за рециклиране на найлонови пликчета и

...
Австрийската Borealis купува фабриката за рециклиране на найлонови пликчета и
Коментари Харесай

Австрийската Borealis купува фабриката за рециклиране на торбички до Елин Пелин

Австрийската Borealis купува фабриката за преработване на найлонови пликчета и опаковки до Елин Пелин. Основен акционер в завода, построен преди 5 години за 40 млн. евро, беше притежателят на " Олива ". Покупката е по концепция на австрийския покупател, а договорката ще приключи през февруари.
ще има нов притежател съвсем пет години след основаването си. Сделката е любопитна, тъй като се продава неповторимо за България и района дружество в обещаващата ниша на преработката на боклуци.

Продавач е притежателят на най-големия производител на олио в България " Олива ", за който това беше непряк бизнес. А покупател е австрийската химическа компания Borealis, в която максимален дял държи OMV, и е позната в България с 20-процентния си дял в торовия цех " Неохим ", който продаде това лято.

Обектът на договорката е " Интегра пластикс ", която сортира другояче сложните за преправка тънки найлонови опаковки и ги преработва до гранули за повторна приложимост. А финалът се чака през първото тримесечие на 2024 година
Реклама Сделката - по концепция на купувача
Borealis придобива 100% от завода за преработване на " Интегра пластикс " в Елин Пелин, стана ясно от публично известие на австрийската компания. Цената на договорката не се оповестява, само че в случай че се съди по брутната облага от 14 млн. лева за 2022 година, евентуално оценката е десетки милиони евро.

Продажбата предстои на утвърждение от българската Комисия за защита на конкуренцията, а официално позволение би трябвало да се получи и от регулаторите в Сърбия и Македония, където купувачът има продажби. Очаква се тези процедури да приключат до февруари идната година и тогава собствеността да се промени.

" Сделката е по самодейност на Borealis, която демонстрира интерес към българския цех още от откриването му през 2019 година Преговорите продължиха към година и бяха придружени от натоварен дю дилиджънс ", разяснява за " Капитал " Юлиян Стефанов, изпълнителен шеф на " Интегра пластикс ".

По думите му ползата на австрийския вложител е подбуден от това, че " Интегра пластикс " е " една от софтуерно най-развитите компании в страната за механично преработване на фолиа от битови боклуци - главно найлонови пликчета и опаковки ". " Механичното преработване е единственият благонадежден метод да се третира този жанр боклуци. Освен това заводът работи целогодишно в режим 24/7 ", акцентира Юлиян Стефанов.
Реклама
" с консолидирани доходи за 2022 година от над 3 милиарда лева и чиста облага от 210 млн. лева

Кипърската Vallenova, представлявана от гръцкия жител Константинос Зиогас, държи останалите 7.33%. На последното общо заседание на " Интегра пластикс " от края на ноември Зиогас е освободен от съвета на шефовете на сдружението.

" Причините за продажбата са стратегически, а не финансови. Сделката се прави не поради неприятни финансови резултати, а тъй като предметът на активност на " Интегра пластикс " е друг от главния бизнес на " Олива " и " Билдком " и не можем да реализираме отвесна интеграция. Borealis е доста добре пазарно насочена компания и ще реализира това по-лесно от нас ", обобщава Юлиян Стефанов.
Крайните артикули се приближават до параметрите на пластмасата, създадена от нефт Фотограф: Цветелина Белутова Източник: Капитал
Според него бъдещето на " Интегра пластикс " след договорката е ясно - заводът в Елин Пелин ще резервира предмета си на активност и ще се развива с нови вложения от австрийския притежател. Продавачът няма проекти за нов цех за пластмаса, а ще се концентрира върху главния си бизнес - произвеждане на олио и търговия със зърно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР