Австрия е за встъпването на България в Шенгенското пространство и

...
Австрия е за встъпването на България в Шенгенското пространство и
Коментари Харесай

Австрия е за встъпването ни в Шенгенското пространство и ще подкрепи присъединяването ни

Австрия е за встъпването на България в Шенгенското пространство и ще поддържа присъединението на страната.

Това увери федералният министър за Европа, интеграцията и външните работи на Австрия Карин Кнайсъл, която е на посещаване в София. Тя беседва във външното ведомство с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Визитата е едно от първите задгранични визити на министър Кнайсъл месец след встъпването й в служба.  Карин Кнайсъл напомни събитията от 2015 и 2016 година,които дефинира като сложен миг за България по отношение на мигрантските потоци, като означи сполучливото му превъзмогване. По отношение на тематиката за миграцията и даване на леговище Австрия е на позицията, че е нужна необятна промяна, с цел да може да се подсигурява отбраната на външните граници на Европейски Съюз. Нямаме право да оставим държавите-членки, които са на външната граница, сами, съобщи Кнайсъл. Говорихме за Западните Балкани и общо беше разбирането, че европейската вероятност е единствената опция за непоклатимост, разцвет и народна власт на страните от района, и дружно ще работим с Австрия в тази посока, уточни вицепремиерът Захариева.

Двете са разискали също политиката за леговище и промените в Дъблинския правилник, за които по думите на Захариева председателството ни ще постави всички старания за реализиране на общ метод и единодушие по това дълго обсъждано и мъчно за единодушие досие. Общи са разбиранията сред България и Австрия, че би трябвало да поставим всички старания да защитим външните граници на Европейски Съюз, уточни Захариева. Също по този начин България счита, че е доста значимо дружно да се работи за бързото връщане на противозаконните мигранти в страните на генезис. Няма по какъв начин страните, които са външни граници на Европейски Съюз, да бъдат оставени сами, е позицията на България, уточни още Екатерина Захариева. Тя акцентира, че новата политика за бежанци и миграция би трябвало да бъде направена по този начин, че да може да работи и в рецесия, а не да се постанова, както е станало 2015 година, да се взимат незабавни ограничения за релокация и квоти, разделили мненията в Европейски Съюз. Българското председателство ще постави всички старания да реализира единодушие по това досие, с взор ориентиран в бъдещето - новата политика да работи и в естествена обстановка, и в рецесия, означи Захариева. Тя добави, че по всички значими политики са се разбрали, да обменят непрекъснато информация, тъй че през актуалната година да няма никаква пауза сред едното и другото председателство в продължаването на значимите за Европейски Съюз и за двете страни политики.

Има някои елементи в позициите на двете страни във връзка с Турция, само че има и много общи неща, уточни Екатерина Захариева в отговор на въпрос. " Като да вземем за пример, че Турция е доста значим сътрудник за битката с тероризма, за рецесията с бежанците ", добави Захариева и уточни, че след съглашението сред Европейски Съюз и Турция през 2016 година натискът върху българската граница от бежанци и противозаконни мигранти е намалял с 84 %. Турция е доста значим сътрудник във връзка с стопанската система, на енергийната диверсификация и сигурност на Европейски Съюз, само че участието в Европейски Съюз изисква осъществяване на ясни условия, които няма по какъв начин да се заобиколят и всяка една страна, която желае да бъде член на Европейски Съюз, би трябвало да се придържа към високите стандарти за господство на правото и запазване на правата на индивида, сподели Захариева. Същевременно тя добави, че с Турция би трябвало да се беседва, да се води разговор.

Карин Кнайсъл сподели, че й следва пътешестване до Истанбул и среща с турския външен министър. Тя се причисли към мнението на Захариева, че разговорът е най-съществен сега. Всичко, което би трябвало да се реализира в границите на двустранните връзки, би трябвало да се реализира с разговор, а във връзка с присъединението на Турция към Европейски Съюз - това е друга тематика и друго досие, добави Кнайсъл.
Захариева и Кнайсъл са разискали двустранните, обичайно положителни и другарски по думите на българския вицепремиер, връзки. Австрия е един от най-важните сътрудници на България, от който постоянно сме срещали поддръжка, а в този момент имаме общи цели и сме дружно в тройката на председателството на Съвета на Европейски Съюз, означи Екатерина Захариева.

Карин Кнайсъл оцени позитивно предпочитаните тематики на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, акцентирайки върху това, че младежта е във фокуса му, както и значимия по думите й приоритет за Западните Балкани. Австрийският министър поздрави и за ратификацията на контракта за добросъседство сред България и Република Македония, който дефинира като добър образец за това по какъв начин две прилежащи страни, без всяка от тях да се намесва в работите на другата страна, могат да покажат добросъседски връзки, написа novini.bg.

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР