Австралийските власти откриха 6-милиметровата радиоактивна капсула, изгубена в необятната пустош

...
Австралийските власти откриха 6-милиметровата радиоактивна капсула, изгубена в необятната пустош
Коментари Харесай

Австралия намери ``игла в купа сено``: откри 6 мм радиоактивна капсула в 1400 км пустош - Свят

Австралийските управляващи откриха 6-милиметровата радиоактивна капсула, изгубена в необятната пустота на страната, след съвсем едноседмично търсене по протежението на 1400-километров сектор от автомагистрала, заяви Ройтерс.

Военните ревизират капсулата и в четвъртък тя ще бъде откарана в охранителен обект в град Пърт, съобщи на конференция министърът на изключителните обстановки Стивън Доусън.

" Като се има поради обсегът на изследователската област, намирането на този обект беше монументално предизвикателство, групите за търсене безусловно откриха иглата в купа сено ", сподели Доусън.

Капсулата съдържа цезий-137.

Капсулата паднала от камион, превозвал апарат за британско-австралийския минен колос Rio Tinto. Той се употребява за премерване на плътността на суровината в желязна руда. Когато е бил разопакован на 25 януари, измервателният апарат е открит строшен, липсвал един от четирите монтажни болта и винтове.

Властите подозират, че вибрациите на камиона са предизвикали разхлабване на болта и радиоактивната капсула е изпаднала от уреда в опаковката и по-късно от междина в камиона.

Капсулата с диаметър 6 мм трябваше да бъде открита по пътя на камиона, минал 1400 километра. Изненадващо или не, това се случи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР