Австралийската организация за защита на потребителите призова за рекордна глоба срещу Qantas за отменени полети

...
Австралийската организация за защита на потребителите призова Qantas Airways да
Коментари Харесай

Австралийската организация за защита на потребителите призова Qantas Airways да бъде наказана с рекордна глоба за предполагаема продажба на билети на хиляди самолети полети, които вече са били отменени

ByROD McGUIRK Associated Press, 31 август 2023 г., 23:56 ч. Рекордна австралийска глоба от 125 милиона австралийски долара (81 милиона долара), наложена на Volkswagen Group през 2019 г. за подвеждане на клиенти относно нивото на емисиите на отработени газове от дизелови двигатели.

„Смятаме, че това трябва да е рекордно наказание за това поведение“, каза Кас-Готиб пред Australian Broadcasting Corp. „Ще поискаме наказание това ще подчертае, че това не е просто разход за правене на бизнес.“

„Смятаме, че тези наказания са твърде ниски. Смятаме, че санкциите трябва да бъдат в стотици милиони, а не в десетки милиони“, добави тя.

Комисията заведе дело срещу Qantas във Федералния съд в четвъртък, твърдейки, че Австралия водеща авиокомпания, ангажирана с фалшиво, подвеждащо или измамно поведение чрез рекламиране на билети за повече от 8000 полета от май до юли миналата година, които вече са били отменени, но не са премахнати от продажба.

Qantas отмени 1-на-4 полета през тримесечния период.

Qantas продължи да продава билети средно повече от две седмици, след като полетите бяха отменени и в някои случаи до 47 дни, каза комисията.

Клиентите, закупили билети преди полетите да бъдат отменени, са били информирани средно 18 дни след анулирането, а в някои случаи 48 дни по-късно .

Резултатът беше, че на клиентите оставаше по-малко време за извършване на алтернативни резервации и може да са платили по-високи цени, за да летят в определен час.

В един случай Qantas продаде 21 билета за услуга на 29 юли 2022 г. от Сидни до Сан Франциско до 40 дни след отмяната на този полет, каза комисията.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">Qantas заяви, че ще отговори изцяло на обвиненията на комисията в съда.

„Имаме дългогодишен подход към управлението на анулирания за полети, с акцент върху предоставянето на клиентите на опции за презареждане или възстановяване на суми. Това е процес, който е в съответствие с обичайната практика на много други авиокомпании“, се казва в изявление на Qantas.

„Важно е да се отбележи, че периодът, проверен от ACCC между май и юли 2022 г. беше време на безпрецедентни катаклизми за цялата авиоиндустрия. Всички авиокомпании изпитваха добре разгласени проблеми от много предизвикателно рестартиране, с продължаваща несигурност на границите, недостиг на персонал в цялата индустрия и наличност на флота, причинявайки много смущения“, добави Qantas.

Искът дойде седмица след като Qantas отчете рекордна печалба за фискалната година, приключваща на 30 юни, след години на загуби поради пандемията.

Базовата му печалба за годината преди данъци е била 2,47 милиарда австралийски долара (1,6 милиарда щатски долара), в сравнение със загуба от 1,86 милиарда австралийски долара (1,2 милиарда щатски долара) през предходната година.

Законната печалба след данъци за последната година беше 1,74 милиарда австралийски долара (1,13 милиарда долара).

Тъй като Volkswagen направи неверни или подвеждащи изявления за над 57 000 дизелови автомобила, внесени в Австралия през пет години до 2015 г., наказанието за всяко нарушение на австралийското законодателство за защита на потребителите се е увеличил от 1,1 милиона австралийски долара (712 000 щатски долара) на 10 милиона австралийски долара (6,5 милиона щатски долара).

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР