Австралийска водеща на англоезичната китайска телевизия Си Джи Ти Ен

...
Австралийска водеща на англоезичната китайска телевизия Си Джи Ти Ен
Коментари Харесай

Китай официално обяви ареста на австралийска ТВ водеща

Австралийска водеща на англоезичната китайска телевизия Си Джи Ти Ен (CGTN) бе публично упрекната в разпространение на държавни секрети в чужбина, предадоха международните организации, като се позоваха на австралийските управляващи.
Още по тематиката
Австралийският министър на външните работи Мариз Пейн заяви, че е била осведомена на 5 февруари публично от китайските управляващи, че журналистката Чън Лей е в предварителния арест по съмнения, че е изнесла нелегално китайски държавни секрети зад граница. Журналистката бе арестувана без никакво пояснение още през август предходната година.

Чън Лей е правела изявленията с ръководители на компании от целия свят за излъчванията на телевизия Си Джи Ти Ен.

Задържането й става в подтекст на възходящо двустранно напрежение сред Пекин и Канбера. В началото на предходната година двустранните връзки несъмнено се утежниха след апела на Канбера за интернационално следствие за произхода на новия ковид. Австралия укорява Пекин и поради възходящото му въздействие в Азиатско-Тихоокеанския район и поради хипотетичните му намеси в австралийските каузи. Китай пък одобри серия от ограничавания за вноса на повече от 10 австралийски продукта, измежду които ечемик, въглища, вино, говеждо месо и други На собствен ред Австралия съобщи, че пред Световната комерсиална организация китайските мита върху вноса на ечемик.

По мотив задържането на журналистката Мариз Пейн заяви, че австралийски дипломати са я посетили в ареста шест пъти. Последната аудиенция датира от 27 януари. Австралийското държавно управление също така постоянно е изразявало на най-висше ниво безпокойството си по отношение на задържането на Чън Лей.

Външният министър на Австралия акцентира, че Канбера разчита на това, че по случая с журналистката ще бъдат спазвани фундаменталните правосъдни правила, както и хуманното отношение в сходство с интернационалните правила.

Чън Лей е вторият австралийски жител, арестуван в Китай, след ареста на писателя Ян Хънцзюн, арестуван през януари 2019 година по съмнения в шпионаж.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР