Август ни поднася най-доброто от лятото - слънце и горещо

...
Август ни поднася най-доброто от лятото - слънце и горещо
Коментари Харесай

Жегите продължават, топло се очертава да бъде до края на месеца

Август ни сервира най-хубавото от лятото - слънце и горещо време.

Това си е изцяло в реда на нещата, тъй като август е вторият най-топъл летен месец след юли и през годините неведнъж сме измервали температури близки и даже надвърлящи 40 градуса.

Тази година топлата вълна продължава към този момент 7 дни, а съгласно средносрочните модели тя ще продължи още, най-малко до началото на следващат седмица.

В исторически проект през 2008 година сме имали поредност от 13 дни с температури в София над 31 градуса, като съвсем всяка година сходни серии се случват - 10, 9, 8 дни, в другите години, с температури над 31 градуса.

Все отново е значимо да отбележим, че въпреки и горещо да е времето, чувството за топлота през август е друго, по-леко, поради по-късия ден и по-дългата нощ. Да, става горещо, само че след това разхлаждането идва и по-бързо.

Средносрочните модели демонстрират, че до понеделник в това число, температурите у нас ще са от 32 до 37, даже 39 градуса, в другите дни с два три градуса нагоре-надолу.

Утрешният ден се обрисува като изключително парещ, когато можем да измерим и най-високи стойности следобяд.

В четвъртък се чака краткотрайно лабилизиране на атмосферата, което значи че тук-там ще се развие купесто -дъждовна облачност и ще забележим валежи с гръмотевици. Колко дейни ще са тези процеси ще разберем от краткосрочните прогнози на НИХМ в сряда. Над планинските региони на Западна и Централна България в четвъртък ще има условия за летни стихии.

След това до вторник времето ще бъде относително умерено, следобяд горещо, опцията за превалявания ще е дребна и то основно над планините.

В интервал вторник - сряда от северозапад над страната ще нахлуепо-хладен въздух от регионите на Централна Европа и ще се основат условия за гръмотевични стихии, интензивни тук-там, проливни превалявания и даже градушки.

Ще обърнем внимание на този интервал на съвещанието на Синоптичната комисия в петък. Температурите ще се намалят с над 10 градуса, изключително в западните региони на страната.

Това захлаждане се обрисува да не е продължително - към 36часа, след което до края на месеца температурите още веднъж ще се покачват.

По-серизно краткотрайно захлаждане евентуално ще забележим в първитедни на септември.

В Европа е гореща, топлинен купол праща от Африка към южните елементи на континента доста сухи и горещи въздушни маси и температурите са доста високи. Особена в Южна Испания, Португалия,Южна Италия, Гърция, Балканите.

Това ще се промени в края на седмицата, когато атмосфената циркулация ще се промени - атлантически циклон ще премине праз северните елементи на континента, а в неговия гръб, над Централна Европа, ще постъпят по-хладни и влажни въздушни маси - ще има гръмотевчни стихии, градушки, тук-там проливно ще вали. Това утежняване на времето ще се приближи до нас, както към този момент казахме, към вторник - сряда, другата седмица.

Вече имаме първите сезонни прогнози за идната зима. Най-общо казано - чака се да бъде мека, с повече превалявания в региона на Балканите. Това преведено на естествен език значи повече сняг в планините, вероятно и по-меки температури в равнинните елементи. Но това не изключва сняг в равнините и времнно съществено зимно утежняване, всичко ще зависи от това, дали ще има условия за навлизане на по-студени въздушни маса от североизток и задоволително средиземноморски циклони. Предстои да разберем.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР