Август е месец за почивка, но и най-дългият работен месец

...
Август е месец за почивка, но и най-дългият работен месец
Коментари Харесай

Достатъчно ли са почивни дни на работещите у нас и в кои страни има много официални празници?

Август е месец за отмора, само че и най-дългият работен месец у нас тази година на фона на останалите месеци през годината. Къде в Европа се почива минимум и къде най-вече и задоволително ли са почивните дни на работещите у нас?

Страната-първенец по брой на почивни дни в света е Непал - там се повече от месец. А в Европа най-почиващите страни са Кипър, Словакия и Гърция. В България те са приблизително 12 на година, колкото е и междинното равнище в Европа. Ако обаче празник съвпадне с неработни дни, първият делник след тях става почивен. Така за за тази година почивните дни у нас са 15.
Това е едно доста положително постижение на българското законодателство, още повече че то размени много неработеща уредба от предходните години, когато трябваше да се отработват формалните празници. Според работодателските организации броят на нерабтните празнични дни у нас няма потребност да бъде променян.
Жасмина Саръиванова, основен специалист обществен разговор в БСК

„ Нормално е всяка една страна да има своите публични празници, има смисъл в това, то сплотява хората в една страна и считаме, че избраните в кодекса на труда празници не са нито повече, нито по-малко в сравнение с в другите страни членки “, разяснява още Саръиванова.

За работа по време на публични празници работодателят дължи на своите служащи и чиновници най-малко двойно нарастване, а в случай че трудът е и ексклузивен, той се заплаща със 100% нарастване.

Въпреки че работата на празници носи и в допълнение възнаграждение, не всички са за това да почивам толкоз постоянно, сподели самобитна анкета на Euronews Bulgaria.

Вижте повече във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР