Авария е възникнала при тестване на мощности на ПАВЕЦ Чаира.

...
Авария е възникнала при тестване на мощности на ПАВЕЦ Чаира.
Коментари Харесай

Кирил Петков иска пълна проверка след аварията в Чаира

Авария е зародила при тестване на мощности на ПАВЕЦ " Чаира ". След три години ремонт мощностите е трябвало да бъдат пуснати в употреба през идващите дни. По мотив повредата бе даден и незабавен брифинг в Министерски съвет, на който министър председателят увери, че няма застрашаване на човешки живот. 

Петков съобщи и че няма застрашаване от повишаване на цената на тока.

Разпоредил е на МВР и ДАНС да създадат цялостни инспекции по случая.

Премиерът изясни, че договорът за ремонт на тази турбина в ПАВЕЦ " Чаира "  бил подписал 2017 година от ГЕРБ, само че не с " Тошиба ". Когато се вършат контракти доста е хубаво да се вършат контракти с производителя на турбините. Според Петков, ако тогава е бил подписан контракт с " Тошиба ", в този момент е нямало да има проблеми.

Сега щяла да се направи цялостна инспекция за какво се е стигнало до такава степен, за да може да се избегне сходен инцидент за идната торбина която следвало да влязе в употреба до няколко седмици. Ние се борим да понижим цената на тока, само че желая да кажа ясно, че случаят не заплашва никого в този миг и не заплашва сегашната цена на тока, увери Петков.

Енергийният министър Александър Николов добави, че са назначени всички вероятни инспекции в БЕХ и НЕК. Днес сутринта зам.-министърът на енергетиката Данаил Николов бил там и инспекцията продължава. Събират се данни за какво и какво тъкмо се е случило чисто механически на елемента. Става въпрос за машина, която може да създава по 210 мегавата на час. Това, което се е случило е, че при натоварване на самата машина се чул лек екот от преминаване от 130 мегавата на 170.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР