Audi срещу BMW: основни разлики, които всеки автомобилен ентусиаст трябва

...
Audi срещу BMW: основни разлики, които всеки автомобилен ентусиаст трябва
Коментари Харесай

Вечното дерби. Ауди срещу БМВ

Audi против BMW: съществени разлики, които всеки авто запалянко би трябвало да знае. Нашето съпоставяне (направено от създатели на hotcars) на Audi против BMW разкрива главните разлики, които запалянковците би трябвало да знаят за тези водещи производители на първокласни коли.

 Audi и BMW са част от по-големи автомобилни групи и споделят съставни елементи с други марки в границите на съответните групи. Audi се концентрира върху актуалния дизайн с минималистичен метод, до момента в който BMW натъртва на спортния и динамичен жанр.

При сравняване на надеждността, моделите на Audi като A4 и A5 имат оценки над междинните, до момента в който моделите на BMW като X3 и X5 имат оценки под междинните.

Audi е част от Volkswagen Group, която има също Lamborghini, Porsche, Bentley и Ducati. От друга страна, BMW е част от BMW Group, която има също MINI, Rolls-Royce и BMW Motorrad. И двете компании споделят доста съставни елементи с други марки в техните характерни групи.

Събрали сме данни за рейтингите на надеждност и междинните годишни разноски за ремонт от RepairPal, които оказват помощ да се онагледят надеждността и здравината на най-продаваните модели на Audi и BMW.

Надеждност и издръжливост

Гамата на Audi включва някои от най-продаваните модели в Съединени американски щати – по-малките A4 и A5 и по-големите SUV Q3 и Q5. Според RepairPal A4 и A5 имат над междинния рейтинг за надеждност от 3,5/5, с помощта на годишните разноски за ремонт от 739 USD.

Q3 също получава оценка 3,5/5 със междинни годишни разноски за ремонт от $859. Оценката на Q5 спада до 3/5, което го подрежда на 11-о място от 14 първокласни приблизително огромни SUV автомобила. Той също по този начин получава по-висока оценка за междинните годишни разноски за ремонт в размер на 978 USD.

Сред най-продаваните модели на BMW в Съединени американски щати са Серия 3, X3 SUV и X5 SUV. Моделът 328i има междинна оценка за надеждност 3/5 и по-високи междинни годишни разноски за ремонт от 773 $. SUV предложенията на BMW не се показват добре, като X3 получава междинна оценка за надеждност 2,5/5 и междинни годишни разноски за ремонт от 1034 $.

X5 се показва по-зле, като получава под междинната оценка 2/5 за надеждност и още по-сериозни междинни годишни разноски за ремонт от 1166 $.

Стайлинг и габарити 

От много време насам Audi води грациозен, актуален дизайнерски език. Нейните коли имат изчистени линии и минималистичен метод. Макар че това спомага за демонстриране на чувство за сдържана грациозност, Audi към момента притегля по-младите запалянковци с огромния си избор от високопроизводителни модели.

Всички модели на Audi имат единична шестоъгълна радиаторна решетка, фланкирана от добре изглеждащи LED фарове. Дизайнерският език спомага за построяването на динамичен и характерен външен тип на предната част на автомобила.

Дизайнът на задната част на актуалните Audi е с елегантни LED задни светлини, като някои модели получават двойни ауспухови отвори, които способстват за техния изтънчен и състезателен тип. За разлика от множеството модерни итерации на BMW, стилът на Audi има наклонност да бъде пореден в цялата гама, запазвайки своята еднаквост макар основаването на необятен избор от модели.

BMW, въпреки това, се отличава със състезателен и динамичен жанр. Въпреки направените промени през последните години, актуалните BMW към момента дават отговор на мантрата си „ Ultimate Driving Machine “, като възприемат спортна и динамична хармония. Моделите на BMW получават присъщата бъбрековидна решетка, макар че се оферират в разнообразни форми и размери.

Audi и BMW оферират разнообразни модели, като седани, купета, кабриолети и SUV-та. Също по този начин в портфолиото им има и компактни коли като Audi A3 и BMW Серия 2, седани като Audi A6 и BMW Серия 5, както и първокласни SUV модели като Audi Q7 и BMW Серия 7. И двете марки имат и пълноразмерни първокласни седани – Audi A8 и BMW Серия 7.

Функции за сигурност и подкрепяне на лидера

Audi предлага огромен избор от общоприети функционалности за сигурност във всички модели. Най-евтиният модел на марката, Audi A3, получава функционалности за подкрепяне на лидера като адаптивен круиз помощник с водене в лентата, Audi pre-sense front, помощник за паркиране, непряк помощник с помощник за напречно придвижване откъм гърба и предизвестие за овакантяване на лентата.

Топ функционалности за сигурност и помощ на лидера:
Адаптивен круиз помощник с водене по лентата на придвижване
Audi pre-sense начело
Асистент за паркиране
Страничен помощник с помощник за трафик в задна хемисфера

BMW предлага и голям брой общоприети функционалности за сигурност и подкрепяне на лидера, в това число предни и задни датчици за паркиране, наблюдаване на мъртвата зона, предизвестие за конфликт начело, автоматизирано спешно прекъсване, помощник за поддържане на лентата, предизвестие за овакантяване на лентата и адаптивен круиз надзор с технология Stop-and-Go. BMW предлага и опционален помощник за самопаркиране.

Най-добри функционалности за сигурност и помощ на лидера:
Предни и задни датчици за паркиране
Наблюдение на мъртвата зона
Предупреждение за челен конфликт
Автоматично спешно прекъсване

И двете марки са печелили премията на IIHS Top Safety Pick, като най-новата е успеха на Audi в раздела Top Safety Pick+ през 2023 година Сред носителите на премията Top Safety Pick+ във високия клас са Audi Q4 e-tron и Q4 Sportback e-tron за 2023 година и Audi Q8 и Q8 e-tron и Q8 Sportback e-tron за 2023 година Audi Q5 и Audi Q5 Sportback от 2023 година също завоюваха премията Top Safety Pick от по-ниско равнище. BMW печели премията IIHS Top Safety Pick+ през 2022 година с моделите Серия 5 и X3.

Audi е необятно известно със своята система за задвижване на всички колела Quattro, до момента в който BMW е известно с предлагането на коли със задвижване на задните колела, които доставят наслаждение от шофирането.

Въпреки това Audi предлага задвижване на предните колела в някои по-ниски модификации, като да вземем за пример в Audi A3 през 2024 година За благополучие, множеството модели на Audi имат общоприетоо задвижване на всички колела, като се стартира от седана A4 и нагоре. Audi оферираше задвижване на задните колела в спортния автомобил R8, само че защото той към този момент не се създава, задвижване на задните колела се предлага единствено в няколко автомобила Audi EV. 

BMW, въпреки това, предлага множеството от своите коли със задвижване на задните колела. Всички седани и купета на BMW общоприетоо се оборудват със задвижване на задните колела. SUV колите, въпреки това, оферират най-вече общоприетоо задвижване на всички колела.

В електрическия сегмент и двете марки оферират огромен избор от електрически автомобили, като разновидностите на Audi могат да се похвалят със задвижване на всички колела, а BMW продължава с именитото си задвижване на задните колела и опционално задвижване на всички колела при някои коли.

Характеристики и разновидности на задвижването

По-голямата част от новите коли на Audi употребяват 2,0-литров 4-цилиндров мотор с турбокомпресор. От началното равнище на A3 до SUV Q7 има 4-цилиндров мотор с турбокомпресор с друга мощ.

Audi също по този начин инсталира награждаван 5-цилиндров мотор в своите модели с висока продуктивност, като Audi RS 3 от 2024 година и Audi TT RS от 2022 година От 2010 година насам 5-цилиндровият мотор печели девет пъти поред премията на Audi „ Международен мотор на годината “.

Въпреки че светът се движи към електрификация и хибридизация, Audi предлага и огромен избор от V6 и V8 задвижващи елементи. По-премиум разновидностите като A6, A8, Q8 и техните високопроизводителни еквиваленти получават или V6 с турбокомпресор, или 4,0-литров V8 с два турбокомпресора.

BMW, въпреки това, предлага огромен избор от мотори, вариращи от 2,0-литрови 4-цилиндрови мотори с турбокомпресор до именития 4,4-литров V8 с два турбокомпресора в първокласни и високопроизводителни модели като BMW X7 M60i 2024 и линията BMW M8.

Въпреки това BMW е известно най-много с плавния си 3,0-литров 6-цилиндров мотор с турбокомпресор, който се намира в множеството от неговите мощни седани и купета, като се стартира от Серия 2 и се стигне до базовия седан Серия 7.

И Audi, и BMW оферират някои изцяло електрически задвижвания, като Audi предлага единствено три разновидността: e-tron GT, Q4 e-tron и Q8 e-tron. BMW предлага по-широк избор от електрически коли, в това число BMW i4, i5, iX и i7. Audi предлага единствено базовия Q4 e-tron с един мотор, до момента в който всички останали негови електрически автомобили получават общоприетоо два мотора.

Моделите i4, i5 и i7 на BMW общоприетоо се оборудват с индивидуален мотор, само че за всеки от тях има по-мощни разновидности с два мотора. iX е единственият електромобил на BMW с два мотора като общоприетоо съоръжение.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР