Атомните електроцентрали на Словакия ще бъдат снабдявани с ядрено гориво

...
Атомните електроцентрали на Словакия ще бъдат снабдявани с ядрено гориво
Коментари Харесай

Словакия ще закупува ядрено гориво от „Уестингхаус“

Атомните електроцентрали на Словакия ще бъдат снабдявани с нуклеарно гориво от поделение на разположената в Съединени американски щати корпорация „ Уестингхаус “. За задачата Словакия се споразумя с „ Уестингхаус “ (Westinghouse), заяви ДПА.

 

 фотография: SafeNews

С това съглашение Братислава цели да понижи зависимостта си от доставките на съветски уран. Досега Словакия, която е част от Европейския съюз и НАТО, покриваше потребностите на нуклеарната си енергетика единствено от Русия.

Договор с „ Уестингхаус “ за доставката на нуклеарно гориво за петте реактора, които ръководи е подписал най-големият производител на електрическа енергия в страната „ Словенске електрарне “ (Slovenské elektrárne). Това оповестиха през днешния ден от „ Словенске електрарне “.

Словакия купи от Москва огромни количества нуклеарно гориво, възползвайки се от право на изключение от западните наказания, наложени на Русия, поради нахлуването и в Украйна, показва ДПА.

Надеждите на Братислава са, че нуклеарната й енергетика ще продължи да работи обикновено, до момента в който шведското поделение на „ Уестингхаус “ изпрати на Словакия първите доставки с нуклеарно гориво. Горивото ще бъде употребявано след прекосяване на проби и откакто се подсигурява, че е съвместимо със реакторите на Словакия, които са основани по руска технология. 59% от електрическата енергия, която се създава в Словакия се генерира от тях.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР