Атина. Продължавам, с чиста съвест и отговорност, да преговарям за

...
Атина. Продължавам, с чиста съвест и отговорност, да преговарям за
Коментари Харесай

Никос Коциас: Продължаваме с преговорите

Атина. „ Продължавам, с чиста съвест и отговорност, да договарям за положителното на родината “, съобщи министърът на външните работи на Гърция Никос Коциас посредством известие в Туитър по отношение на неделните митинги в Атина. С това той удостовери позицията на държавното управление в Атина, че няма да се въздейства от демонстрациите против използването на термина „ Македония “ в бъдещо съглашение за името на някогашната югорепублика, предава скопският ефирен канал „ Телма “ .
Протестите са демократично право, само че не би трябвало да въздействат на договарянията, счита вицепремиерът по европейските въпроси на Македония Буяр Османи. Предизвикателствата по пътя на комплицираните въпроси са обикновено нещо, добави още той.
„ Важното е, че имаме държавни управления, които са решени да намерят позволение. Те би трябвало да останат спокойни и упорити в намирането на решение, без значение от провокациите, пред които сме изправени по пътя. Сега е моментът да се вземат обективни решения, а не лесни решения ",подчерта Османи.
Според премиера на Гърция Алексис Ципрас, вчерашните митинги в Атина са били под упованията на уредниците, които са декларирали повсеместност, която за Ципрас е останала просто пожелателна. Гръцкият министър председател счита, че тези, които са останали по домовете си, са наясно, че значимите въпроси на външната политика не се вземат решение с приемливост и фанатизъм.
От „ Телма “ са на мнение, че и интернационалните медии са възприели позицията, че митингите в Гърция са неуместни. Немското издание Шпигел е разгласило позицията на експерта по Източна Европа Щефан Требст, който декларира, че Гърция е член на НАТО и Европейски Съюз в продължение на години и заради това страхът за сигурността й след решаването на казуса с името със северната му съседка е безпочвен.
И " Файненшъл таймс " отбелязва, че известни персони от гръцкото общество са били част от демонстрациите и са пеели националистически послания. Написано е, че консервативните политици, десните популисти и митрополитите са били отпред.
Различни са цифрите за масата на вчерашния митинг. Според полицията те са 140 хиляди души, а уредниците настояват, че има 1,5 милиона души.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР