[Атаро клима] Атаро клима инвестира 10 млн. евро в нова

...
[Атаро клима] Атаро клима инвестира 10 млн. евро в нова
Коментари Харесай

"Атаро клима" пусна умната си фабрика за 10 млн. евро край Пловдив

[Атаро клима] " Атаро клима " влага 10 млн. евро в нова индустриална мощ край Пловдив. Според нейните основатели това е първата в България металообработваща интелигентна фабрика (smart factory), която работи без хора.

" Пуснахме я в деяние при започване на 2020 година, само че към момента сме надалеч от достигането на цялостния й потенциал за обработка на към 6000-8000 тона листова ламарина годишно ", сподели пред " Капитал " шефът на компанията Христо Рогачев. " Атаро клима " е фамилна компания, профилирана в бизнеса с съоръжения за отопление, вентилация и климатизация. Целта на новата инвестиция е да се затвори капиталов кръг, който да подсигурява висока конкурентоспособност за идващите 15-20 години и стесняване на разноските.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В момента да вземем за пример в " Атаро клима " работят 650 души, като в самото произвеждане са заети към 200 души. През 2019 година разноските за заплати образуват към 25% от цената на създаваната продукция. Когато умната фабрика премине на двусменен или даже трисменен режим на работа, тогава разноските за труд в изделието ще намалеят до 5%.

Отварянето на умната фабрика съответства с изключителната рецесия, която донесе ковид. Пандемията обаче не оказва някакво съществено въздействие. Компанията няма редуциране на личен състав към този момент, само че интензивно се търсят клиенти за личните си индустриални произведения, до момента в който при търговията с климатични съоръжения свиването не е толкоз огромно. Новата фабрика не е планувана като отговор на рецесията. От управлението са оптимисти, че с отварянето на границите в Европейски Съюз ще извърнат тренда, защото пазарите им са главно там. Компанията не е кандидатствала и по схемата 60/40.

" Когато изяснявахме концепцията за рационализация, имахме най-общо два избора. Единият бе да закупим ново потомство от машините, които имаме, т.е. да възобновим машинния парк, само че без да вкараме ново ноу-хау. В момента имаме обособени машини с оператори за другите интервенции по обработката на металите. Вторият метод бе да изградим доста огромна автоматизирана система, която да работи сама, след задаване на стратегия от конструктора. Плюсовете натежаха в интерес на умната фабрика. Управлението й става отдалечено, а упованията ни са, че в нашия отрасъл заплащането на труда ще продължи да пораства и умната фабрика ни дава преимуществото на високата продуктивност. ", изяснява Христо Рогачев.

Част от инвестицията е финансирана със заем от Райфайзен банк, със дотация от 250 000 евро по стратегия " Иновации и конкурентоспособност " компанията влага в образованието на екипа, който ще ръководи умната фабрика. " Освен това вложихме средства в закупуването на много безценен имот земя до сегашната ни фабрика и в строителството на хале, което да побере голямата интелигентна машина, която е с размери 70 метра на 30 метра ", споделя Христо Рогачев. През последните две години " Атаро клима " има годишно произвеждане на железни произведения на стойност към 20 млн. лв., а приходите от продажби от всички действия са сред 66 и 68 млн. лв..

Целта, която мениджърският екип на компанията си е сложил, е с нараствания потенциал на новата фабрика да излязат напълно към пазарите в Западна Европа. С досегашните си мощности " Атаро клима " обезпечава с продукция строителните обекти в България. Нуждите от продукция за тукашния пазар могат да бъдат задоволени и с 10-15 на 100 от потенциала на новата фабрика. Останалите 85-90 на 100 ще бъдат ориентирани към западноевропейски клиенти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР