Атанаска Дишева, съдийката, която послушно изпълни поръчката на управляващата коалиция

...
Атанаска Дишева, съдийката, която послушно изпълни поръчката на управляващата коалиция
Коментари Харесай

Атанаска Дишева – послушната съдийка на ПП, крие близки връзки с Прокопиев и „Да, България“


Атанаска Дишева, съдийката, която чинно извърши поръчката на ръководещата коалиция – да бъдат закрити Специализирания съд и прокуратура, в символ на признателност беше канонизирана за парламентарен арбитър.

Тя е следващия ръждясал ръжен, употребен от Прокопиев и „ Черепа “, който се прибавя към към този момент потребления Янаки Стоилов за завладяване на правосъдната власт. Поредната стъпка от наглата скица беше закриването на Специализирания съд и прокуратура, а изпълнителната Дишева се е заела съществено и със задачата да оглави „ военни дейности “ против основния прокурор Иван Гешев и да се бори до дъно за отстраняването му.

В подмяна на услужливото си „ професионално “ държание, тя се облажи с място в конституционния съд, поръчано особено за нея от Прокопиев и „ Да, България “. Апропо, връзките й с последните са солидни и не са от през вчерашния ден. И точно с помощта на тях, а не на някакви кой знае какви качества, те се е издигнала в йерархията.

Оказа се, че брачният партньор на високопоставена арбитър е дясната ръка на Христо Иванов в сектата му „Да, България“. Става въпрос за Генади Дишев, който се е издигнал безусловно със стремглав порив във групировката на Иванов.

От член на въпросната партия, той небрежно е определен за неин основен секретар. Ранг, който му обезпечил преимущество при взимането на решения.

Нещо, от което той незабавно се възползва, с цел да обезпечи джакпот за кариерата на нежната си половинка, като с кадифената защита на „Да, България“, тя е препоръчана за член на Висшия правосъден съвет.

За да е по-убедителна кандидатурата й, тя е издигната не от Христо Иванов или Дишев, а от знаковата царистка Соня Янкулова, която бе дълготраен чиновник в отбранителното министерство, а по-късно и негов зам.-министър по времето на Национална движение „Симеон Втори".

Зад номинацията на Дашева застава и съдията от Варна Албена Бонева, която е член на компрометираната неправителствена организация Съюз на съдиите. Целта на бързото издигане на Дишева е повече от ясна – мощно лоби във Висшия правосъден съвет, с цел да могат от „ Да, България “ да го командват отдалечено и да се пробват да издействат индулгенция за богатите си спонсори. Нещо, което се случва и до ден сегашен. Дишева чинно извършва всички нареждания на „ благодетелите “ си.

За да прикрие съмнителната си известност на абсолютно почтен и неутрален арбитър и най-много за публично ангажирана персона, Атанаска Дишева насочи вниманието си към закриване на Специализираната прокуратура и съд. Всичко това е изцяло разбираемо и следва логическия ход на живота, обективирал неналичието на персонален и съкровен живот и запълнил тази ниша.

За да не сме голословни, ще ви разкрием единствено дребна част от схемите и далаверите на госпожа съдийката. Дишева е употребила като нуждаеща се ведомствен апартамент с повърхност 173 кв.м. в кв. Изток, за който е плащала  месечен наем в началото 138 лева, след това нараснал до „ цели “ 202 лева Въпросното жилище се намира в суперелитния дипломатически блок на Бюро за обслужване на дипломатическия корпус на ул. „ Жолио Кюри “ с ген. Любен Гоцев и посланици на непознати страни против ресторант Монтерей.

Тя и четиричленното й семейство се настаняват във ведомстения апартамент през 2006 година и живеят там против смешния наем чак до 2019 – в продължение на цели 13 години. Само за информация – наемите на свободния пазар за сходни жилища в един от най-скъпите софийски квартали Изток са близо 10 пъти по-високи.

В същото време тя и брачният партньор й получават мезонет и други недвижими парцели в гр. Варна и цялата страна и са печелили са от банкови лихви. В опит да изясни битовия проблем и най-много обстоятелството, че въпреки да се е открило трайно в столицата, фамилията й не е закупило личен жилищен парцел в София, кадровичката сподели, че не е имала време за огледи и „трудно избирала“.

От декларацията й за имущество и ползи, която е била длъжна да подаде пред Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) се схваща, че си е взела дължимия й
бонус от 20 заплати при овакантяване на правосъдната система през 2017 година. 109 900 лева е получила по член 225 от алинея 1 от Закон за съдебната власт в края на 2017 година Годишният приход на Дишева е бил 72 270 лева Кадровикът е заявила и влог от 91 968 лева, като източник на парите са продажба на парцел и насъбрани лихви от това. Добри приходи и спестявания има и брачният партньор на члена на Висш съдебен съвет – юрист Генади Дишев. Неслучайно Дишева одобри като опасност пожеланието на гл. прокурор Гешев да стане общински консултант. И е вложила и персонални претекстове във войната си против него.

За страдание далаверите на Дишева не се лимитират единствено с жилищата и парцелите й. През същата 2017 година тя напълно „ инцидентно “ взема решение следващото дело от фамилен интерес.

Става дума за серията от каузи против Министерство на околната среда и водите във връзка приемането на проекта за ръководство на парк „ Пирин ”, формирани след махленски напън и избирателен рекет от Зелените и довели до невиждан юридически безпорядък в ековедомството. Първото дело по тъжба на Тома Белев е било разпределено при арбитър Дишева, брачна половинка на негов съпартиец и бизнес сътрудник, която отхвърли да си направи наложителен отказ по член 22 от Граждански процесуален кодекс и му хариза служебна победа.

Въпросното дело е част от серията правосъдни каузи, формирани откакто някогашният длъжностен министър на екологията задвижи процедурата по приемане на закъснелия с съвсем 5 години нов проект за ръководство на парк „ Пирин ”, само че под махленски и политически напън я стопира със съмнителни юридически причини. Първото дело бе заведено по тъжби на Тома Белев и други партийци от коалиция „ Да, България – ДЕОС – Зелените ”, разпределено на съдийката от същата партия Атанаска Дишева и без изненади извоювано от партийците. След него на ред пристигнаха ответните каузи, завеждани по тъжби на общините в Пирин и изпълнителя на проектоплана, които нападат противоположната позиция. И „ инцидентно ” делото отново се падна при същата съдийка, която не счита за нужно да си направи отказ заради спор на ползи.

Семейства, оплетени като свински вътрешности

Апропо, мъжът на Дишева по това време е деятелен член на асоциация „ Активни консуматори ”, която от своя страна е в една неправителствена мрежа с фондация „ Биоселена ”. Последното Неправителствени организации беше основен бенефициент по плана „ За Балкана и хората ”, реализиран в партньорство с Асоциация на парковете в България на Тома Белев и WWF-България на дамата на Белев. Проектът цели да обгрижва дребни аграрни стопани, само че партийците са съумели да вметнат и интервал за „ поддръжка на гражданското общество, с цел да се обезпечи дейно, дълготрайно и стабилно прилагане на естествените запаси ”. С други думи, забележителна част от извоювания грант на стойност 4 790 000 швейцарски франка е отишъл чисто и просто за партийно строителство, финансиране на екорекет или непосредствено източване.

Съдийка, която отхвърля да съблюдава закона

В член 22 от Граждански процесуален кодекс, по-конкретно – в последната алинея ясно е написано, че „ не може да взе участие като арбитър по делото лице, […] по отношение на което съществуват други условия, които пораждат основателно подозрение в неговото неутралност ”. Именно това задължаваше Атанаска Дишева да се отдръпна от серията каузи против Министерство на околната среда и водите, водени от нейни и на брачна половинка й съпартийци. Поне три такива условия бяха налични несъмнено:
Съпругът на арбитър Дишева е част от партията, оказала политическия напън върху Министерство на околната среда и водите и завела огромна част от делата. Съпругът на арбитър Дишева е част от организация, имаща бизнес връзки с част от жалбоподателите. Стойността на единствено една договорка от тези връзки надвишава 4,79 млн. швейцарски франка. Самата арбитър Дишева е препоръчана за член на Висшия правосъден съвет от хора и неправителствени организации, намерено симпатизиращи на партията, в която членуват брачният партньор й и жалбоподателите по делата.
Би било много наивно да приемем, че арбитър Дишева не знае изнесените детайлности за дейностите на брачна половинка си, с цел да се прави на ни лук яла, ни лук мирисала. Връзките сред него и Тома Белев се крепят на едни 4 млн. франка, което е задоволително мощен претекст, с цел да повлияе на решението на съдийката. Но очевидно тя не мисли по този начин.

Последиците от работата на Дишева, за които ще плащаме

А към днешна дата, откакто овладяха изпълнителната власт, Прокопиев и „ Черепа “ благодарение на „ Да, България “ постепенно и последователно завладяват правосъдната власт, та въпреки и с куци, само че правилни и слепи коне.

Ще напомним, че единствената бариера сред правовия ред и върховенството на закона и проведената престъпност е самостоятелната правосъдна власт, която проведената престъпност постепенно само че несъмнено завладява.

Едва ли е належащо да имаш юридическо или особено обучение, с цел да схванеш и най-много да усетиш последствията от работата на Дишева, за които занапред ще плащаме.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР