Атанас Скатов не е намерил смъртта си под К2 заради

...
Атанас Скатов не е намерил смъртта си под К2 заради
Коментари Харесай

Не скъсано въже е причината за смъртта на Атанас Скатов

Атанас Скатов не е намерил гибелта си под К2 поради скъсано въже. Тва оповестиха пред БНР от непалската организация във връзка появилата се по-рано информация, че случаят с българския планинар е станал поради разкъсване на въже. Предполага се, че Скатов се е изпуснал и по тази причина е паднал.

Както е известно, безжизненото тяло на Атанас Скатов бе намерено и хеликоптер на пакистанската войска под лагер 3. По-рано стана ясно, че българинът и други негови сътрудници са пробвали да създадат нощно нанагорнище на втория по височина и най-опасен връх на планетата. Лошото време обаче обърка проектите им и офанзива бе прекъсната.

Преживе 42-годишният Атанас Скатов бе изкачил 10 осемхилядника, като до Хималайската корона му оставаха К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат. Той изкачи независимо и без О2 Чо Ойю, а без шерпи стъпи на Гашербрум I и Гашербрум II. Освен това българинът бе първият веган, изкачил върхове като Аконкагуа (6961 метра), най-високия връх в света Еверест (8848 метра), както и Анапурна 1 (8091 метра) и Лхотце (8516 метра).

В обществените си изяви той постоянно изтъкваше, че е веган, а съществена тематика в диалозите му беше тази за опазването на природата.

Сегашната му цел бе зимно нанагорнище на К2. Първото такова бе осъществено през януари тази година, когато общо десетима непалци стъпиха дружно на най-високия връх в Каракорум.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР