Атанас Пеканов, заместник министър-председател по управление на европейските средства, отговаря

...
Атанас Пеканов, заместник министър-председател по управление на европейските средства, отговаря
Коментари Харесай

Беновска пита Пеканов: Закриваме ТЕЦ – Европа ги връща? Животновъдите да фалират ли?

Атанас Пеканов, заместител министър-председател по ръководство на европейските средства, дава отговор на въпроси на Илиана Беновска на конференция от 11-и август 2022 година, излъчена непосредствено в   пита-Радио К2,  във  и  по Радио К2 на 93.9MHz

Илиана Беновска: Г-н Пеканов, Беновска, здравейте! Слушам, че докладвате 22-та целта от държавното управление на Кирил Петков като идни за осъществяване. По ПВУ имаше много възражения от страна на енергетици, че средствата са планувани за фотоволтаици, за други неща, само че не съответно за работещите по метода, по който работят сега електроцентрали. Това е първа констатация и отсам въпрос! Виждате, че въглищните централи ги връщат в целия свят. Дори сега наши търговци продават въглища за Сърбия и за Украйна, не знам дали знаете второто! Ние, нали не сме по-глупави от европейците, „ зелената договорка “ се отсрочва. Газификацията на ТЕЦ-овете също се отсрочва. Как ще подпомогнете въглищните централи, които обаче Вашият сътрудник Борислав Сандов позатвори, къде сполучливо, къде не, с цел да може да имаме зимата ток?

И вторият ми въпрос се отнася за нещо простичко – животновъдите! Фермерите алармират, че банкрутират и няма да имаме какво да ядем след няколко месеца! Животновъдството не се подкрепя. Не са опростени заемите на животновъдите, които трябваше да бъдат опростени. Става дума огромните. Опрощават се на дребните, а огромните, които имат повече глави, остават без финансиране. Фактически или би трябвало да ги убият, или не знам! Не искам повече такива сказуеми да използвам! Кажете какво ще извършите в тези две области, в случай, че ПВУ е пратен във типа, в който Вие го докладвате? И какви са опциите за корекции?

Атанас Пеканов: Да, благодаря Ви за въпроса!

Илиана Беновска: Благодаря и аз!

Атанас Пеканов: По отношение на първия въпрос, капиталовите планове ще бъдат такива, каквито са! Те са изпратени от постоянен кабинет. Ние, като длъжностен кабинет с релативно къс интервал на деяние от няколко седмици, нямаме метод по който даже да пожелаеме смяна. Тоест плановете би трябвало да се осъществят по метода, по който са подадени!

Вашият въпрос е доста на място, само че там средствата за работещите би трябвало да дойдат от фонда за обективен преход. Именно тези към 2 милиарда лв., които сега са за публично разискване и ние чакаме мнението на хората от районите. Ще има най-вероятно посещаване, от Министерството на енергетиката са изготвили тези проекти по какъв начин да се употребяват средствата най-много за хората от въглищните райони, които по някакъв метод могат да бъдат под риск от „ зеления преход “! В момента проектите са за публично разискване. В същото време чакаме и мнението на Европейска комисия. И в случай че там има някакви несъгласия, ние ще приказваме със обществените сътрудници!

Илиана Беновска: Много се оправдавам, само че в какъв период ще бъде заявката на Европейска комисия? Защото в този момент, както сме август, веднага ще пристигна октомври!

Атанас Пеканов: Не мога да отговоря те по кое време ще ни отговорят, само че проектите би трябвало да са признати до края на годината!

По отношение на „ зелената договорка “ – аз разбирам, че тематиката сега в действителност е много сложна. Геополитическата обстановка и енергийната рецесия трансформира малко фокуса и аз го разбирам. Ако ме питате дали краткосрочно би трябвало да се понижи упоритостта – може би да! В момента е мъчно да се извършва „ зеления преход “, когато има толкоз други рецесии. Виждате, във всяка една европейска страна е мъчно. Дългосрочно обаче аз не мисля, че би трябвало да се отстъпва от „ зелената договорка “, тъй като „ зелената договорка “ ще ни направи по-силни, ще направи Европа по-суверенна. Възобновяемите енергийни източници са си наши. И когато имаме задоволително, тогава ще бъдем по-малко подвластни от всички геополитически турбуленции, спорове и други!

Така че във връзка с „ зелената договорка “ аз не мисля, че тя се анулира! Да, сигурно в тази тежка среда, освен тук, мога да схвана за какво упоритостите могат да бъдат релативно отсрочени напред във времето.

По отношение на земеделския бранш, сега се готви действително европейската стратегия за земеделие. Тя не е предадена, мисля, че ще бъде предадена другата година. И там Министерството на земеделието считам, че интензивно е в разговор със бранша. Те могат да Ви отговорят по какъв начин по най-хубавия метод тези средства да се употребяват. Тя е обособена, тя не върви както оперативните стратегии дружно всички. Така че по нея има време да се реши по какъв начин най-добре да се употребяват средствата. Всичко друго, което би могло да бъде от изгода за този бранш, минава през националния бюджет, защото както споделих, по ПВУ сега не можем да тръгнем към някакви промени!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР