Атанас Божилов е един от най-изявените български състезатели по кикбокс.

...
Атанас Божилов е един от най-изявените български състезатели по кикбокс.
Коментари Харесай

Атанас Божилов: Ще се опитам да нокаутирам Камара

Атанас Божилов е един от най-изявените български състезатели по кикбокс. Европейски първенец на SENSHI в категория до 75 кг, той има 34 победи в кариерата си досега, 16 от тях на кръга на известната бойна верига. На 25 ноември в Двореца на културата и спорта във Варна, той ще се изправи в мач-реванш за европейската купа против представителя на Франция Мадике Камара, който победи по-рано през тази година по точки. Божилов бе общителен да отговори на въпросите на ТОПСПОРТ преди значимата среща.

Ето какво показа той:

Остава малко поваче от седмица до SENSHI 19, по какъв начин върви подготовката ви до този миг?

- Подготовката върви по проект. Съхранил съм се, усещам се добре, нямам травми, виждам да не се разболея, поради смяната на времето. Проучил съм мощните и слабите страни на съперника, уповавам се да ги обезвреждам и да изляза победител от борбата.

Предният път спечелихте по точки, вашият противник имаше някои искания, ще търсите ли още по-категорична победа, вероятно с нокаут?

- Да, на 100%. С треньора сме го разискали, уповавам се по този начин и да протекат нещата. Ще играя с по-тежки удари, ще се опитам да бъда по-комбинативен и в случай че е допустимо, дай Боже, да го нокаутирам.

Споменахте мощните и слабите страни на вашия конкурент, бихте ли разкрили кои са те?

 - Слабите му страни са, че не се движи доста, седи и поема доста удари. Силните са, че има рискова задна ръка и заден крайник, само че мисля че съм упражнявал тъкмо за тези негови техники и се надявам да ги обезвреждам.

Добре, да създадем малко ретроспекция на вашата кариера. Имате над 30 записани досега победи, коя е най-ценната от тях?

- Може би когато станах за първи път първенец на Wako Pro. Играх в " Арена Армеец " в София, имаше доста хора, доста мои другари, фамилията ми беше там и просто преживяването беше неописуемо. Това ми беше най-голямата страст до момента.

Записали сте и две загуби до момента, какви поучения си извадихте от тях?

- Човек не би трябвало да се отпуска и колкото повече победи има, толкоз повече би трябвало да поддържа това равнище. Хората чакат да се показва на същото равнище, както когато при започване на кариерата. Колкото повече победи има, толкоз повече би трябвало да се тренира, да е квалифициран, да е съсредоточен, с цел да не допусне някоя неточност, която да докара до загуба.

Знаем, че в кариерите и на най-големите спортисти се случва от време на време даден играч да страда от липса на мотивация. При вас имало ли е такива случаи, или постоянно сте поддържали висок военен дух?

- Винаги се стремя да подкрепям висок военен дух, само че се получава от време на време обстановка да нямам мотивация. Ежедневието е с напрежение, към този момент имам семейство, деца. Трябва да обръщам внимание и на тях, не е както първоначално да нямаш задължения и да си през целия ден в залата и да тренираш. Стремя се, обаче, да върша каквото мога и да остана на върха.

Можете ли да кажете кой е най-трудният противник, против който сте се изправяли досега?

- Да, може би един грък. Играхме за международна купа в София, мачът беше пет рунда и видях доста напън. Момчето беше доста квалифицирано, беше по-младо от мен с 5-6 години и имаше ужасно кардио, доста издръжлив и стана доста хубав и доста тежък мач. 

Имате 16 победи на SENSHI, какво прави тази бойна верига толкоз специфична?

 -  Единствено тя ни даде поле за изява, когато беше пандемията от Ковид - 19, те си останаха докрая, проведоха събития държаха ни готови и стимулирани. Специална е с това, че отношението към нас е ужасно. За мен това е най-хубавата организация в света за самите състезатели, които са част от нея.

Последен въпрос. Вече сте на 38 години, след края на спортната ви кариера възнамерявате ли да останете покрай спорта или имате напълно други проекти?

- Надявам се да продължа да се занимавам със спорт, само че вероятно желая да си умря, може би година. Ако мога да бъда потребен на спорта, по-късно, ще се постарая да го направя. 
 Легендата Атанас Божилов имаше сложни мигове, само че преодоля почитател на ПСЖ
Легендата Атанас Божилов имаше сложни мигове, само че преодоля почитател на ПСЖ

Българска победа на SENSHI 18
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР