Атаката идва ден, след като Иран превзе петролен танкер. Техеран

...
Атаката идва ден, след като Иран превзе петролен танкер. Техеран
Коментари Харесай

САЩ и Великобритания разпалват конфликта в Близкия Изток, продължават ударите в Йемен

Атаката идва ден, откакто Иран завладя петролен танкер. Техеран е главен съдружник на бунтовниците Хути

Въздушни удари против Хути бунтовниците в Йемен нанасят от рано тази заран военни единици на Англия и Съединени американски щати. С това се маркира първата действителна агресия на военните интервенции в Газа след офанзивата от 7 октомври м.г. против Израел.

Обичайните обвинени - Съединени американски щати, Англия, подкрепени от Австралия, Нидерландия, Бахрейн и Канада, са обединили сили и нападат цели на бунтовниците в страната. Ударите са нанасяни от самолети, кораби и подводници.
Както към този момент се е трансформирало в традиция при войните на Вашингтон в Близкия Изток, офанзивата не бе координирана нито с Организация на обединените нации, нито с американския Конгрес.

Хути бунтовниците, които от близо десетилетие водят яростна война с държавното управление на Йемен, в която спорадично се включват и външни играчи, обявиха, че не се опасяват. И отвръщат на ударите по кораби в Червено море. Междувременно и военните в Йемен оповестиха, че всяка офанзива по територията им ще бъде посрещната с жестоки и „ мъчителни удари по английски бази, бойни кораби, плавателни съдове и навигация ”. Заплахата към този момент е разширена и към Съединени американски щати.



Към момента има информация, че бомбардирани са били позиции на бунтовниците в столицата Сана, както и против най-големия пристанищен град на Червено море Ходейда. Цели са изумени и в Дамар и на няколко места в област Саада.

Настоящата офанзива против Хутите идва ден откакто Иран „ завладя ” транспортен съд в залива. Петролният танкер, на който военни нахлуха през вчерашния ден, в действителност се оказа ирански, иззет преди близо 2 години от Съединени американски щати при навлизането му в териториални води. На процедура Иран си върна, въпреки и с военни цели, отнетият кораб и целия товар в него - петрол от Ирак. Това напълно не е инцидентно, защото бунтовниците Хути са подкрепяни от държавното управление на Иран. В същото време самите Хути пък нанасят към този момент трети месец офанзиви в Червено море поради протичащото се сред Израел и Хамас в Газа. Атаките са фокусирани върху плавателни кораби, които пътуват или под израелски байрак, или са благосъстоятелност на израелски компании.

" Съединените щати и Англия носят цялостна отговорност за престъпната експанзия против народа на Йемен. Тя няма да остане ненаказана и без отговор. Йеменските въоръжени сили няма да се поколебаят да нападат противников цели, с цел да защитят Йемен, неговия суверенитет и самостоятелност! ", съобщи Яхия Сари, представител на армията на хутите.

По всичко проличава, че за следващ път в Близкия Изток се разпалва спор, който има късмет да ескалира грубо и да докара до хиляди жертви измежду цивилното население. Това, несъмнено, става още в първия месец на 2024 година, която ще е основна за бъдещата външна и вътрешна политика на Съединени американски щати поради идните през ноември избори за президент.

Очаквайте детайлности!

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР