Атака с кучешки изпражнения“ е името на спектакълът, чиято премиера

...
Атака с кучешки изпражнения“ е името на спектакълът, чиято премиера
Коментари Харесай

Нечувано! Кучешки изпражнения разбуниха тетатралните среди в Германия!

„ Атака с кучешки изпражнения “ е името на спектакълът, чиято премиера се състоя преди няколко дни в Театъра на Йена в Германия, описа „ Дойче Веле “. Пиесата за шестима артисти, сложена от Валтер Барт, се основава на действителни събития – един от най-шумните театрални кавги от последните години.

Реалното събитие, въодушевило сюжета на спектакъла е от 11 февруари 2023 година Във фоайето на Държавната опера в Хановер шефът на балетната натрупа Марко Гьоке вижда измежду гостите на премиерата на неговия театър „ Вяра, Надежда, Любов “ театралната критичка от „ Франкфурте алгемайне цайтунг “ Вибке Хюстер. Знаменитият хореограф, получил предходната година Немската премия за балет, обществено упреква критичката, че непрекъснато написа оскърбителни рецензии за неговите постановки поради персонална злост. Заплашва да ù забрани да стъпва в операта. След замяна на взаимни обиди, Гьоке вади от джоба си пакет с фекалиите на личното си куче и ги размазва по лицето на дамата пред очите на изумената аудитория.

Същата вечер хореографът разяснява спора в Инстаграм, като написа, че „ след 20 години четене на тоя отпадък, чашата на търпението преля “. Той прибавя, че е бил в положение на прочувствено прегаряне и мощен афект, осъзнава, че този метод да изрази гнева си „ безусловно не е супер “ и че също е шокиран от своите дейности, само че отхвърля да се извини.

След случката операта в Хановер приключва контракта му. Историята остава няколко седмици водеща в новините в Германия, като се разисква освен като оскърбителна постъпка от етична позиция, само че и като нахлуване против свободата на пресата и демократичната просвета.

Няколко месеца по-късно „ фекалният скандал “ се трансформира в театрално преживяване в Театъра на Йена, неотдавна награден с Федералната театрална премия на Германия. Немско-холандската натрупа показва на публиката рефлексия на тематика изкуството и неговата оценка.

За разлика от арт провокациите на австриеца Гюнтер Брус, който в границите на пърформанс се е изхождал в лекционна зала, или на италианеца Пиеро Мандзони, който опаковал своите „ художествени изпражнения “ в буркани и продавал грам от тях на цената на златото, на сцената в Йена няма същински екскременти.

Драматуржката на театъра Хана Бауман споделя пред „ Дойче Веле “, че не са имали за задача да възпроизведат във всички елементи действителното произшествие. В резултат се е получил „ документален спектакъл с детайли на фикция, нещо като мокюментъри “ с подзаглавие „ Спектакъл за тъмата, хубостта и прошката, учреден на действителна история “.

На сцената на практика няма декори, а единствено прожекционен екран и шест стола.

Актьорите четат на глас текстове от мейли, които са си изпращали при подготовката на спектакъла. В тях разсъждават дали не е цинично да се слага такава пиеса, дали това не е основаване на фетиш към нарушителя, в случай че се покаже неговата позиция, по какъв начин би трябвало да покажат Гьоке – като засегнат или като удовлетворен от действието си… Тези тематики изникват на сцената и се отиграват.

Спектакълът ще се играе в Театъра в Йена единствено до края на 2023 година

Източник: www.ploshtadslaveikov.com

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР