Атака на силите на сирийското правителство, подкрепяни от Русия, е

...
Атака на силите на сирийското правителство, подкрепяни от Русия, е
Коментари Харесай

Силите на Асад атакуваха лагер за разселени в Идлиб, има загинали

Атака на силите на сирийското държавно управление, подкрепяни от Русия, е предизвикала гибелта на най-малко 16 души в лагер за вътрешно разселени в провинция Идлиб. Това оповестиха доброволците от Сирийската гражданска отбрана - организация, по-известна като Белите каски, съобщи " Ройтерс ". Лагерът се намира в село Ках в провинция Идлиб, близо до границата с Турция.

Според две други организации - Сирийския център за наблюдаване на човешките права и Сирийско-американското лекарско сдружение - сили на режима са обстрелвали и родилен дом в Ках. Сградата обаче може да не е била на прицел, а ударът да е бил част от офанзивата против наоколо разположения лагер.

Нападението е осъществено с ракета с касетъчни муниции. За телевизия Си Ен Ен сириец, станал свидетел на офанзивата, споделя за горящи палатки в лагера, " доста тела на мъртъвци, най-много деца ". За " Ал Джазира " Ахмед Йарджи, представител на Белите каски, твърди, че има най-малко 10 деца измежду убитите.

Катарската телевизия " Ал Джазира " оповестява, че жертвите на тази офанзива и друга против град Маарет ан Нуман, също в Северозападна Сирия, може да са общо 22.

Вниманието още веднъж е ориентирано към Идлиб

Офанзивата против Идлиб - последната огромна провинция в ръцете на бунтовници (много от тях радикални) - стартира през април и от този момент съгласно данни на Организация на обединените нации са починали най-малко 1000 цивилни.

Режимът на президента Башар ал Асад и подкрепящите го съветски сили насочиха по-активно вниманието си към Идлиб в последния месец, след началото на турската интервенция " Извор на мира ". С нея Анкара, изтласквайки кюрдски бойци от границата и давайки път на съветски и сирийски сили след изтеглянето на американските в североизточния ъгъл на Сирия, трансформира Идлиб в последното огромно предизвикателство за режима.

Идлиб е изключително уязвима провинция при сходни офанзиви. В нея сега живеят към 3 млн. души, доста от които са точно вътрешно разселени, избягали от други региони, завладяни от силите на Асад и съветски и иранските им съдружници (както и от паравоенни групи).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР