Астрономите често наблюдават обекти в космоса с множество телескопи, които

...
Астрономите често наблюдават обекти в космоса с множество телескопи, които
Коментари Харесай

Зловещи звуци. НАСА ви кани да чуете как звучат далечни галактики ВИДЕО

Астрономите постоянно следят обекти в космоса с голям брой телескопи, които вършат наблюдения при разнообразни дължини на вълната на светлината. Всеки подобен галактически телескоп дава собствен личен неповторим набор от данни.

НАСА преобразува образни данни от галактически наблюдения в тон от няколко години. Сега можете да чуете звуците на три известни галактически обекта, следени от телескопите Webb, Chandra, Hubble и Spitzer. Всеки тон съставлява обособен диапазон от дължини на светлинните талази, пише Space.

Каним ви да чуете по какъв начин звучат 3 известни галактически обекта, откакто специалистите на НАСА преведоха образни данни в тон.
Квинтетът на Стивън  Квинтетът на Стивън Квинтетът на Стивън Снимка: NASA
Квинтетът на Стефан е четири галактики, които са свързани посредством гравитация и се намират на разстояние 290 милиона светлинни години от нас. Защо тогава квинтет? Факт е, че петата вселена наподобява ситуирана до останалите, макар че в действителност се намира доста по-близо - тя е на 39 милиона светлинни години. Но тези галактики постоянно попадат в рамката като цяло. За да озвучат Квинтета, учените са употребявали данни от галактическите телескопи Webb и Chandra и някои данни от телескопа Spitzer.



Всяка от петте галактики издава мощно свирене, до момента в който звездите на напред във времето бръмчат с меките тонове на сходен на ксилофон инструмент, наименуван стъклена маримба. Можете да чуете и други звуци.
R Водолей  R Водолей, звезда Двойна звезда R Водолей. Намира се на разстояние 650 светлинни години от нас. Снимка: NASA
Използвайки данни от телескопите Chandra, Hubble, Webb и Spitzer, учени от НАСА демонстрираха по какъв начин звучи двойната звезда R Водолей. Намира се на 650 светлинни години и се състои от слаба бяла звезда джудже и пулсираща алена гигантска звезда.



Тук можете да чуете звука напразно, който демонстрира бликам йонизирана материя, която излиза от бялото джудже и се блъска в околния звезден материал. Данните от Хъбъл могат да бъдат чути като успокояващи звуци, до момента в който данните от Чандра се показват като „ прохладно мъркане “, споделят учените.
Galaxy M 104  Galaxy M 104 Galaxy M 104 е на 28 милиона светлинни години. Снимка: NASA
Огромната вселена M 104 се намира в клъстера Дева (това е клъстер от галактики) на разстояние 28 милиона светлинни години от нас. Саундтракът на тази вселена е по-скоро като свирка, която може да бъде както висока, по този начин и тиха според от яркостта на светлинните източници.



Според учените яркостта на светлината управлява силата на звука и височината, което значи, че най-ярките източници имат най-силните и най-високи честоти. За основаването на звука на галактиката M 104 са употребявани данни от телескопите Chandra, Hubble и Spitzer.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР