Астрономи са наблюдавали как гигантска звезда избухва в огнена свръхнова

...
Астрономи са наблюдавали как гигантска звезда избухва в огнена свръхнова
Коментари Харесай

За първи път учени наблюдаваха избухването на звезда в реално време

Астрономи са следили по какъв начин гигантска звезда избухва в огнена свръхнова за първи път в действително време. Изследователите са следили звезда - червен свръхгигант на име SN 2020tlf и ситуиран на към 120 милиона светлинни години от Земята - повече от 100 дни преди окончателния й колапс. Изследването им е оповестено в Astrophysical Journal.

По време на това изследване откривателите видяха по какъв начин звездата изригва с ярки проблясъци на светлината, когато огромни кълба газ избухнаха от повърхността на звездата.

„ Това е пробив в нашето схващане за това какво вършат солидните звезди моменти преди да умрат “, сподели в изказване ръководителят на проучването Уин Джейкъбсън-Галан, теоретичен помощник от Калифорнийския университет в Бъркли. „ За първи път наблюдавахме детонация на червен супергигант!

Червените свръхгиганти са най-големите звезди във Вселената във връзка с размера, който се мери стотици или от време на време повече от хиляда пъти радиуса на слънцето. (Колкото и да са обемисти, алените свръхгиганти не са най-ярките, нито най-масивните звезди там.)

Авторите на новото проучване са почнали да следят SN 2020tlf през лятото на 2020 година Използвайки два телескопа в Хаваите - телескоп Pan-STARRS1 на Института по астрономия на Хавайския университет и обсерваторията W. M. Keck на Мауна Кеа - откривателите следиха капризната звезда в продължение на 130 дни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР